Trauksmes signalizācija sabrukušajā veikalā "Maxima" nostrādājusi vēl pirms veikala oficiālās atklāšanas 2011. gada novembrī, otrdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā liecināja cietusī uzņēmuma "Maxima Latvija" darbiniece.

Jau kopš veikala Priedaines ielā 20 atvēršanas sieviete strādājusi par pārdevēju zivju nodaļā. Viņa liecināja, ka arī iepriekš, nostrādājot signalizācijai, darbinieki neesot evakuēti. Turklāt cietusī atcerējās, ka trauksmes signalizācija nostrādājusi arī vēl pirms veikala oficiālās atklāšanas – laikā, kad daži darbinieki tajā atradušies saistībā ar uzņēmuma organizētajām apmācībām. Toreiz viņai stāstīts, ka signalizācija nostrādājusi tāpēc, ka veikals ir jauns un "visas šīs lietas" nav vēl noregulētas. Savukārt kādā citā reizē jau pēc veikala atvēršanas darbiniekiem skaidrots, ka tas ieslēdzies piedegušu bulciņu dēļ.

Sieviete Zolitūdes veikalā "Maxima" strādājusi kopš 2011. gada novembra. Traģēdijas dienā signalizācija nostrādājusi vakara pusē un tā skanējusi ilgstoši. "Ilgstošā signalizācija lika uztraukties, bet turpinājām darbu. Skraidīja administrācija, bet neviens neteica, ka jāiet ārā," sacīja cietusī. Viņai kolēģi pastāstījuši, ka, vēl signalizācijai skanot, atbraukuši sistēmas uzstādītāju firmas pārstāvji, lai pārbaudītu tās nostrādāšanas iemeslus.

"Darīju savus darbus. Veikalā bija palicis mazāk cilvēku, tāpēc man beidzot bija brīvs brīdis, lai sakārtotu savu vitrīnu," atcerējās cietusī veikala darbiniece.

Savukārt pēc nogruvuma sievietes pirmā doma bijusi – jāglābj produkcija. "Skatījos, kur likt savas zivis – lašus," liecināja cietusī sieviete, norādot, ka pēc tam izgājusi caur aizmugures izeju. Miesas bojājumus nogruvumā sieviete neguva.

Vaicāta par darba drošības apmācībām, sieviete liecināja, ka pirms atvēršanas bijušas dažādas apmācības, taču konkrēti ,vai tās bijušas par darba un ugunsdrošību, viņa atcerēties nevarēja. Tāpat viņa neatminējās konkrēti, par ko tajās stāstīts.

Pēc traģēdijas sieviete joprojām turpina strādāt "Maxima" veikalā Kurzemes prospektā. Kopš nelaimes sieviete divas reizes piedalījusies praktiskās apmācībās par ugunsdrošību. Tagad tās tiek rīkotas reizi gadā.

Kā liecina prokuroru uzdotais jautājums, "Maxima" darbinieces pratināšanā Valsts policijā piedalījies arī advokāts. "Maxima Latvija" pārstāvis, zvērināts advokāts Oskars Rode pret šo jautājumu iebilda, pamatojoties uz Advokatūras likumu, un tiesa to ņēma vērā.
Pārformulējot jautājumu, prokurors vaicāja, vai uzņēmums "Maxima Latvija" nodrošinājis cietušajai sievietei juridiskās palīdzības sniegšanu, cietusī atbildēja apstiprinoši.

Savukārt uz prokuroru jautājumu, vai viņai zināms, par ko "Maxima Latvija" viņai pēc traģēdijas izmaksājusi 500 latus, sieviete atbildēja, ka laikam par to, ka "tās darba vietas vairs nav", bet konkrētāk viņa neesot interesējusies.

Tāpat sieviete liecināja, ka viņa redzējusi palielas plaisas un balstus noliktavas telpās, bet atsevišķās veikala daļās lietus laikā "gāzies ūdens kā no vannas". Par to sieviete informējusi konkrētā veikala direktori Irēnu Cimdiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!