Foto: DELFI Aculiecinieks

Sagruvušā lielveikala "Maxima", Priedaines ielā 20, kulinārijas cehā sienās bijušas plaisas, caur kurām mazajā telpā pūtis vējš, trešdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā liecināja ceha darbiniece Nataļja Jurkovska.

Trešdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā nopratināti vairāki veikala "Maxima" darbinieki, kuri strādājuši traģēdijas dienā, bet devušies mājās vēl pirms Nataļjas Jurkovskas.

Sieviete stāstīja, ka ceha darbinieki par pamanīto informējuši veikala vadību. "Jā, mēs pateicām vadībai, jo mums pūta virsū. Cehs ir maziņš un mums bija auksti," stāstīja lieciniece. Pēc darbinieku sūdzībām par plaisām tās esot aizpildītas ar silikonu. Tomēr plaisas neesot radījušas bažas par jebkāda veida apdraudējumu viņas drošībai vai veselībai.

Lieciniece tiesā norādīja, ka traģēdijas dienā strādājusi līdz pulksten 17. Ap pulksten 16 sākusi skanēt trauksmes signalizācija. Viņa atradusies konditorijas cehā un zālē neizgāja.

Vaicāta par to, vai pēc traģēdijas "Maxima Latvija" ir mainījušās apmācības ugunsdrošībā, sieviete atbildēja apstiprinoši. Trīs gadu laikā pēc traģēdijas ugunsdrošības praktiskās apmācības notikušas vairākkārt – pat vairākas reizes gadā. "Piemēram, atnākam uz darbu un mācībās mums jāevakuējas," stāstīja sieviete, kura pēc traģēdijas turpina strādāt uzņēmumā.

Lieciniece Diāna Kaminska arī bijusi veikala menedžere. Traģēdijas dienā viņa strādājusi līdz pulksten 16. "Parasta darba diena," rezumēja sieviete. Viņa neatminējās, vai traģēdijas dienā līdz viņas darba laika beigām skanējusi trauksmes signalizācija, bet pirms tam trauksmes signāls skanējis vidēji pāris reizes mēnesī.

Uz prokurora jautājumu par tehniskajiem defektiem ēkā lieciniece atbildēja, ka veikala otrajā stāvā – ģērbtuvē un kabinetā – bija applūdusi grīda. Par to viņa ziņojusi veikala vadībai, kas savukārt par to informējusi tehnisko inženieri, atminējās darbiniece. Cita veida bojājumus ēkā viņa nemanīja.

Savukārt taujāta par būvdarbiem uz jumta, sieviete atteica, ka gar kabineta logu bija redzams, kā uz jumta ceļ būvmateriālus. Vaicāta, vai tas neradīja bažas par drošību, sieviete atbildēja, ka "patīkami tas nebija". Taču tā kā vadība pateikusi, ka var strādāt, tad liekus jautājumus par būvdarbiem uz jumta viņa neesot uzdevusi.

Kopumā trešdien tiesa nopratināja piecas sagruvušā veikala "Maxima" darbinieces, kuras traģēdijas dienā strādājušas, bet devušās mājās pirms jumta nogruvuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!