Foto: LETA

Sākts kriminālprocess par tā dēvētās "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālu noplūdi, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Sastrēgumstunda" pavēstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Sīkāk par to, kā un kādu motīvu dēļ materiāli nopludināti, KNAB šefs neatklāja, sakot, ka to izmeklēs. Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers kā galveno motīvu minēja mantiskas intereses. Kalnmeiers pieļāva, ka izmeklēšanas informācija nopludināta ar cerību, saņemt kādus labumus, kas varētu būt gan nauda, gan citi labumi.

Starp variantiem minēta arī "nepareiza taisnības izjūta", atriebība kolēģiem KNAB un biroja vadībai.

Sāktajā kriminālprocesā aizdomās turētās personas statuss piemērots KNAB amatpersonai, kura ir atstādināta no amata. To, vai šī persona ir izmeklētājs Ruslans Balakleiskis, kas minēts medijos, Streļčenoks nekomentēja.

Jau ziņots, ka KNAB, veicot pārbaudi, ir noskaidrojis un atstādinājis no pienākumu pildīšanas vienu biroja amatpersonu, kura, iespējams, nopludinājusi tā dēvētās "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālus.

Kā informēja KNAB preses pārstāvis Vitenburgs, minētā amatpersona, "iespējams, izpaudusi ziņas no kādas KNAB lietvedībā esošās krimināllietas materiāliem". Patlaban birojs veic visas nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu izpaustās informācijas apjomu. Tikmēr atstādinātās amatpersonas vārdu KNAB neatklāj.

Portāls "pietiek.com" aprīļa sākumā publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, biznesa konsultantu Andreju Livanoviču, franču enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvi un bijušajām "Latvenergo" amatpersonām - prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko.

Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu, ziņoja portāls. Vēlāk Miķelsons un Meļko tika aizturēti aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un naudas atmazgāšanu.

Saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu lietas materiālu iespējamo nopludināšanu KNAB sāka dienesta pārbaudi, lai izvērtētu publiskotās informācijas autentiskumu un biroja darbinieku rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem šajā krimināllietā.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks Latvijas Televīzijā iepriekš pauda, ka krimināllietas materiālu nopludināšanā bez atstādinātās KNAB amatpersonas ir bijusi iesaistīta arī augsta valsts amatpersona, kas ir publiski zināma, bet nepārstāv tiesībsargājošās iestādes.

"Latvenergo" amatpersonu lietā KNAB par aizdomās turētām atzinis 17 personas, tostarp sešas amatpersonas. Viņu vidū ir arī bijušais "Latvenergo" prezidents Miķelsons, kurš tika aizturēts 2010.gada jūnijā, bet tā paša gada augustā tika atbrīvots no apcietinājuma pret 50 000 latu drošības naudu.

Lietu joprojām izmeklē KNAB, kas sola šogad to nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!