Foto: F64
Saistībā ar datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) otrdien veikta kratīšana Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās, portālam "Delfi" apstiprināja LTV Ziņu dienesta direktors Mareks Gailītis.

Valsts policijas pārstāve Ieva Rekšņa portālam "Delfi" apstiprināja, ka kratīšana žurnālistes dzīvesvietā ir notikusi. Viņa piebilda, ka kriminālprocesa ietvaros kratīšana veikta dažādos mājokļos, un visos gadījumos tā bija sankcionēta.

Ekonomikas policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus, pieļaujot, ka viņai ir informācija par noplūdušo datu publiskotāja, virtuālās personas "Neo" atrašanās vietu un personību. Taču nekāds statuss Naglai lietā piemērots nav, stāstīja Gailītis.

Gailītis par notikušo ir sašutis, norādot, ka atklāt žurnālista informācijas avotus drīkst pieprasīt vien tiesa. Viņš sarunā ar portālu "Delfi" izteica bažas par to, ka policija var atklāt žurnālistes informācijas avotus un tādā veidā ietekmēt preses brīvību un darbu. Gailītis uzskata, ka ir aizskartas arī žurnālistes tiesības uz privāto dzīvi, jo datorā cilvēki mēdz glabāt arī privātas fotogrāfijas un citus personiskus datus.

Ziņu dienesta direktors norādīja, ka LTV savus žurnālistus aizsargās un šobrīd tiek lemts par tālāko rīcību.

Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) uzskata, ka veicot kratīšanu žurnālistes mājās tikusi ietekmēta preses brīvība. Portālam "Delfi" LPIA norāda, ka tiesībsargājošo iestāžu veiktā darbība ir pilnīgi nepieņemama un grauj jebkādu uzticību tiesiskās paļāvības principiem Latvijā.

Jau ziņots, ka februārī kļuva zināms par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS – noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem, un virtuālā persona Neo, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Tāpat ierosināts arī kriminālprocess, ko izmeklē policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!