Foto: F64

Valsts drošības dienests (VDD) ir sācis kriminālprocesu saistībā ar bijušās eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas februārī paustajiem izteikumiem Latvijas Krievu savienības rīkotajā diskusijā Eiropas Parlamentā (EP), informēja Eiropas Tautas partijas grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Par Ždanokas izteikumiem drošības iestādē bija vērsusies EP deputāte Inese Vaidere (JV). Kā norādīja Salmgriezis, 20. februārī EP notikušajā diskusijā "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs" Ždanoka bija teikusi: "Mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka krievi un krieviski runājošie [Latvijā] ir tādā pašā situācijā, kā ebreji pirms Otrā pasaules kara. Mēs tiekam sodīti."

5. martā VDD atbildējis Vaiderei, ka saistībā ar viņas iesniegumā norādītajām ziņām 28.februārī ir sākts kriminālprocess pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 78.panta 1. daļā – par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu. Krimināllikumā par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Jau ziņots, ka LKS Briselē organizēja pasākumu, kurā centās citu valstu politiķiem pierādīt, ka Baltijas valstīs pastāvot politiskās vajāšanas un vārda brīvības ierobežojumi.

Par šāda veida pārkāpumiem LKS uzskata Baltijas valstīs sāktās krimināllietas pret prokrieviskajiem aktīvistiem, piemēram, pret Gapoņenko sākto lietu par nacionālā naida kurināšanu un pretvalstisku darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!