Foto: DELFI
Prokuratūrā sākta kriminālvajāšana pret kādu 1965.gadā dzimušu vīrieti, kurš pagājušā gada rudenī pasūtīja divu Limbažu iedzīvotāju slepkavības. Policijai izdevās novērst divu sieviešu slepkavības, jo uzrunātais slepkava ziņoja likumsargiem par plānoto noziegumu. Slepkavam bija piesolīti 10 000 latu.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka Rīgas tiesas apgabala prokurore Jekaterina Kušakova pie kriminālatbildības saukusi vienu personu par to, ka tā sagatavoja slepkavību pastiprinošos apstākļos - mantkārīgā nolūkā.

Saskaņā ar apsūdzību apsūdzētajam civilstrīda iztiesāšanas laikā radās naids pret citu personu un viņš nevarēja vienoties ar to civilstrīdu risināšanā. Līdz ar to viņam radās nodoms izdarīt viņas slepkavību. Lai realizētu savu nodomu, apsūdzētais veica darbības, lai sameklētu personu, kas par atlīdzību piekrita izdarīt slepkavību par atlīdzību 10 000 latu apmērā.

Taču sarunātā persona par apsūdzētā nodomu par atlīdzību izdarīt slepkavību paziņoja policijai, un pēdējās sarunas par slepkavību tika veiktas ar eksperimenta veicēju, pēc kuras 2011.gada 2.novembrī šobrīd apsūdzētā persona tika aizturēta.

Persona apsūdzēta par noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 117.panta 9.daļā caur 15.panta 3.daļu - par slepkavības organizēšanu pastiprinošos apstākļos - ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Minētais pants vainīgo personu paredz sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Apsūdzētā persona kopš viņa aizturēšanas atrodas apcietinājumā, un prokuratūrā izmeklēšana vēl turpinās.

Jau ziņots, ka pagājušā gada novembra sākumā Valsts policija (VP) pēc izmeklēšanas un operatīvo pasākumu veikšanas novērsa pasūtījuma slepkavības, kurās par upuriem bija izvēlētas divas Limbažu iedzīvotājas.

Iespējamais motīvs bijis civiltiesisks strīds saistībā ar nekustamajiem īpašumiem.

VP tika saņemta informācija par kādu uzņēmēju, kurš no sev nevēlamiem cilvēkiem bija iecerējis atbrīvoties ar pasūtījuma slepkavību palīdzību. VP Kriminālizmeklēšanas pārvalde (KIP) operatīvo meklēšanas pasākumu rezultātā noskaidroja iespējamā nozieguma apstākļus un iesaistītās personas, iepriekš informēja VP preses pārstāve Lita Juberte.

2.novembrī sadarbībā ar vairākām VP struktūrvienībām, veicot izmeklēšanas un operatīvos pasākumus, uz aizdomu pamata tika aizturēts slepkavības pasūtītājs - 1965.gadā dzimis vīrietis, Limbažu iedzīvotājs, kurš agrāk tiesāts par nepatiesu maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka slepkavības motīvs bijis civiltiesisks strīds saistībā ar nekustamajiem īpašumiem.

Par minēto faktu jau 29.oktobrī tika sākts kriminālprocess.

Kā iepriekš žurnālistiem pastāstīja KIP priekšnieks Jānis Lazdiņš, minētais uzņēmējs bija organizējis divu sieviešu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Motīvs bija civiltiesisks strīds par nekustamo īpašumu, ar kuru viņš veica uzņēmējdarbību. Abas sievietes vieno ne tikai īpašumtiesības, bet arī radnieciskas saites. Tagad viņas zinot, ka abas bija plānots noslepkavot.

Uzņēmējs aizturēts nozieguma organizēšanas stadijā, kad meklējis personas, kuras varētu veikt noziegumus. Policijai izdevies iegūt pierādījumus, ka vīrietis veic tā dēvētās pasūtījuma slepkavības. KIP priekšnieks neatklāja, kādu personu vidū slepkavas meklētas un kurš ziņoja par plānotajiem noziegumiem.

Lazdiņš arī atturējās identificēt uzņēmēja nodarbošanās sfēru, kā arī to, vai viņš ir vietējais iedzīvotājs. Abas cietušās sievietes ir Limbažu iedzīvotājas.

Pērn policijai bija izdevies novērst trīs pasūtījuma slepkavības, taču neizdevās apturēt vēl trīs. Proti, 2011.gada laikā reģistrētas trīs izdarītas pasūtījuma slepkavības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!