Foto: LETA

Šopavasar - pusotru gadu pēc Lato Lapsas, Agneses Margēvičas un Kristīnes Jančevskas grāmatas "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" izdošanas - policijā saistībā ar to sākts kriminālprocess, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Lieta sākta pēc Krimināllikuma 144.panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu.

Persona, pret kuru sākts kriminālprocess, ir publicists Lapsa, kuram piederošā un kura vadītā SIA "Baltic Screen" izdeva grāmatu. Neoficiāla informācija liecina, ka Lapsa vairākas reizes izsaukts uz pratināšanu Drošības policijā. Pēdējā pratināšana notikusi pagājušajā nedēļā.

Lapsa portālu "Delfi" informēja, ka ir nedaudz komiski, ka "viss, ko mūsu policejiski bandītiskās valsts specdienesti ar to rīcībā esošajiem iespaidīgajiem resursiem gandrīz divu gadu laikā ir spējuši izdarīt saistībā ar šo viņu metodes atmaskojošo grāmatu, ir viens šāds safabricēts kriminālprocess".

"Šīs lietas organizētāji acīmredzot uzskata, ka, tā kā man ir nācies parakstīties par ziņu neizpaušanu šajā kriminālprocesā, viņi man ir efektīvi aizbāzuši muti un es nespēšu par šo lietu sabiedrībai sniegt nekādu informāciju - tāpat kā viņi cerēja, ka arī grāmatā publicētās ziņas nekad nenonāks līdz sabiedrībai. Viņi maldās: jau vistuvākajās dienās es atradīšu veidu, kā sabiedrībai tiesiskā veidā sniegt ziņas par šo kriminālprocesu un lomu, kas šajā lietā saskaņā ar tās safabricētāju un viņu "politiskā jumta" iecerēm ir ierādīta man," sola Lapsa.

LETA noskaidroja, ka pēdējo mēnešu laikā Drošības policija veikusi virkni apjomīgu izmeklēšanas darbību, tostarp televīzijām pieprasīti grāmatai veltītās preses konferences ieraksti, liecināt nācies arī tipogrāfijas, kas drukāja grāmatu, un citu grāmatizdevēju pārstāvjiem.

Lietu izmeklē Drošības policijas majors Iļja Boronovskis.

Drošības policijā apstiprināja, ka aprīlī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē pēc kādas privātpersonas iesnieguma sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 144. panta pazīmēm par elektroniskā pasta korespondences nesankcionētu publicēšanu interneta portālā "pietiek.com", kurā tika pārpublicēts grāmatas "Cits ķēķis: Zem likumīgā "jumta"" fragments.

Jūlijā pēc Ģenerālprokuratūras lēmuma vienā lietvedībā apvienots Valsts policijas sāktais kriminālprocess ar kādu citu Drošības policijā izmeklētu kriminālprocesu. Šobrīd šajā lietā pirmstiesas izmeklēšanu veic Drošības policija.

Drošības policija apstiprina, ka krimināllietā ir kāda persona, kura tiek turēta aizdomās, un ir persona, kurai ir piemērots procesuālais stāvoklis - "persona, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess".

Ņemot vērā faktu, ka izmeklēšana joprojām turpinās, tās interesēs policija detalizētāku informāciju nesniegs.

Savukārt "Kompromat.lv" žurnālists Leonīds Jākobsons apstiprināja, ka pavasarī bija vērsies ar iesniegumu Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē par viņa privātās sarakstes nozagšanu un izplatīšanu, savukārt vēlāk šī lieta tikusi apvienota ar kādu citu, kuru izmeklē Drošības policija. Jākobsons izteicās, ka lietā esot iesaistīts Lapsa un kāds hakeris, kurš Lapsam nodevis viņa saraksti.

Žurnālists apgalvoja, ka publiskotā sarakste ne vien nozagta, bet arī tikusi atspoguļota neprecīzi un vietām esot tikusi falsificēta.

Jautāts, kāpēc ar iesniegumu policijā vērsās tikai šī gada pavasarī, ja grāmata publicēta 2011.gadā, Jākobsons norādīja, ka tas ir pieredzes un pacietības jautājums. Proti, tagad viņš ir sapratis Krimināllikuma 144.panta būtību saistībā ar savu krimināllietu, kur žurnālists apsūdzēts saistībā ar Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta vēstuļu publiskošanu.

Tāpat Lapsa visu šo laiku portālā "Pietiek.com" turpinājis ievietot nepatiesas ziņas par Jākobsonu, līdz ar to viņa pacietības mērs bijis beidzot pilns. Pēc Jākobsona domām, "Lapsa ir noziedznieks, nevis žurnālists".

Krimināllikuma 144.pants par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās un citas informācijas noslēpuma tīšu pārkāpšanu paredz cietumsodu uz laiku līdz diviem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja šādas darbības veiktas mantkārīgā nolūkā, var piespriest brīvības atņemšanu arī uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kā ziņots, grāmata "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" nāca klajā 2011.gada novembrī. Lapsas un viņa kolēģu grāmata vēsta par, viņuprāt, Latvijas specdienestu nekontrolējamību un visatļautību, kurai par upuri var kļūt ikviens valsts iedzīvotājs.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien, 18.septembrī, sāka skatīt uzņēmēja Borisa Gafta prasību pret Lapsu, "pietiek.com" un "Baltic Screen" par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un atvainošanās publicēšanu.

Gafts prasībā pauž viedokli, ka portāla "pietiek.com" publicētajā Lapsas intervijā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) direktora vietnieci Jutu Strīķi un grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" lasītājiem tiek radīts nepatiess priekšstats par viņu.

Intervijā ar Strīķi Lapsa esot jautājis, vai Gafts līdzās ar Raimondu Štālbergu, kurš tiesājas ar uzņēmēju Ināru Vilkasti, esot KNAB aģenti. Pēc Gafta domām, Lapsa ir atsaucies uz cilvēku apgalvojumiem un izplatījis nepatiesas ziņas, asociējot viņu ar noziedzīgiem cilvēkiem.

Gafts lūdzis tiesu izņemt no apgrozījuma visu "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" tirāžu, kā arī atsaukt portālā publicētās ziņas un publicēt atvainošanos.

Lietu gan vakar neizdevās izskatīt un tā tika atlikta līdz 17.decembrim, lai atbildētāju pārstāvji varētu iesniegt papildu pierādījumus, informēja tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!