Foto: DELFI

Satversmes tiesa (ST) pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pieteikuma ierosinājusi lietu par prokuroru atlīdzības apmēra noteikšanu.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka tiesneša mēnešalgu nosaka, to piesaistot valsts tiešās pārvaldes iestādes augsti kvalificēta jurista mēnešalgai ar attiecīgu koeficientu. Prokurora mēnešalgu nosaka, to piesaistot rajona tiesas tiesneša mēnešalgai ar attiecīgu koeficientu, informēja ST.

Tāpat likums nosaka, ka rajona tiesas tiesneša mēnešalgu nosaka, to pielīdzinot valsts tiešās pārvaldes iestādes juridiskās struktūrvienības vadītāja mēnešalgas maksimālajam apmēram.

Lieta ierosināta pēc ģenerālprokurora pieteikuma. Pieteikuma iesniedzējs norāda, ka, piesaistot prokurora mēnešalgu rajona tiesneša mēnešalgai, kas attiecīgi piesaistīta valsts tiešās pārvaldes iestādes juridiskās struktūrvienības vadītāja mēnešalgai, nav ņemtas vērā atšķirības šo amatu statusā, funkcijās un atbildībā.

Satversmē tiesnešiem noteiktās neatkarības garantijas esot attiecināmas arī uz prokuroriem, jo prokuratūra ir tiesu varas institūcija. Savukārt no Satversmes izrietot prasība nodrošināt prokuroriem tādu atalgojumu, kas atbilst viņu veiktajam darbam.

Atlīdzības likuma mērķis esot panākt līdzvērtīgu pieeju amata atlīdzības noteikšanā valsts un pašvaldību institūcijās nodarbinātajiem. Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka ar vairākiem grozījumiem Atlīdzības likumā valsts pārvaldes darbinieku faktiskais atalgojums esot paaugstinājies, bet prokuroru atalgojuma reālā vērtība viņu pilnvaru laikā - samazinājusies.

Tādējādi esot izjaukta iepriekš Atlīdzības likumā pastāvējusī vienotā pieeja atalgojuma noteikšanā, un apstrīdētās normas vairs neatbilstot Satversmei.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 3.jūlijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2.oktobris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!