Foto: Valsts policija

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, proti, par nelikumīgu filmu retranslēšanu Latvijā populārā tīmekļa vietnē "Cinemalive", portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Noskaidrots, ka šīs tīmekļa vietnes darbības rezultātā satura īpašniekam radīti zaudējumi 10 075 eiro apmērā. Valsts policija ir pārtraukusi šīs vietnes darbību, izmeklēšana lietā ir noslēgusies un kriminālprocess pret vietnes administratoru februārī nodots prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai.

Valsts policijā 2017. gada nogalē ar iesniegumu par nelikumīgi retranslēto audio vizuālo saturu vērsās tā satura īpašnieks. Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148. panta 1. daļas – par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Izmeklēšanā Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, veicot interneta monitoringu, ieguvušas detalizētu informāciju par kādu tīmekļa vietni, kurā nelicenzēti retranslētas filmas. Analizējot informāciju, policisti noskaidrojuši, ka šī tīmekļa vietne mēneša laikā saņēmusi vairāk kā 1 000 000 domēnu pieprasījumus, kas liecina par minētās vietnes popularitāti un apmeklējuma biežumu.

Kriminālprocesā pērnā gada 28. februārī Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas pārtraukušas šo noziedzīgo nodarījumu, kā rezultātā arī pārtraukta vietnes "www.cinemalive.**" darbība.

Turpinot izmeklēšanu, Valsts policija veikusi kratīšanas vairākās Latvijas pilsētās, tostarp arī Rīgā un Liepājā. To laikā izņemta datortehnika, dažādu veidu datu nesēji, dokumentācija, grāmatvedības dokumenti un cita veida objekti, kam ir nozīme kriminālprocesā pierādījumu iegūšanā un nostiprināšanā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka minētajā vietnē jau kopš 2014. gada nelicenzēti publiskotas dažāda žanra filmas. Liela daļa no tām piedāvātas latviešu valodā un tendētas tieši Latvijas auditorijai – 71% gadījumu vietnes apmeklējums bijis tieši no Latvijas. Policija papildus norāda, ka šīs vietnes serviss nodrošināja filmu straumēšanu tiešsaistē, kuras apmeklētājiem bija pieejamas bez maksas. Rezultātā cietušai pusei nodarīti materiālie zaudējumi 10 075 eiro apmērā.

Pārbaudot informāciju, likumsargiem izdevies noskaidrot, ka laika gaitā tīmekļa vietnē veiktas būtiskas izmaiņas izmantoto tehnoloģiju jomā ar nolūku izvairīties no administratoru identificēšanas un atbildības.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki ieguvuši un nostiprinājuši kriminālprocesam būtiskos pierādījumi par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu minētās vietnes darbībā. Šī gada februārī kriminālprocess pret vietnes administratoru nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Krimināllikumā noteiktā atbildība par šādu pārkāpumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Valsts policija vērš uzmanību, ka arī turpmāk monitorēs Latvijas interneta segmentu ar mērķi identificēt resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu. Policija arī norāda, ka par jautājumiem, kas saistīti ar licencēšanas kartību, jāvēršas Nacionālo plašsaziņas līdzekļu padomē.

Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus likumsargiem ziņot par analoģiskā satura interneta vietnēm, kurām ir acīmredzama nelegāla izcelsme un kuras piedāvā Latvijas komercsabiedrību ražotus audiovizuālos produktus. Informēt ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļu par šiem gadījumiem var, rakstot e-pastu: cyber@vp.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!