Foto: F64
Rīgas apgabaltiesai būs vēlreiz jāskata tā dēvētā žurnālistes Ilzes Jaunalksnes sarunu lieta, kurā apsūdzēti bijušie Finanšu policijas darbinieki, tā ceturtdien nolēma Augstākās tiesas Senāts. Par to portālu "Delfi" informēja tiesā.

Senāts, izskatot krimināllietu Jāņa Laizāna, Raivja Freiberga, Vasīlija Kivļonoka un Alda Klema apsūdzībā, sakarā ar apsūdzēto aizstāvju un Jaunalksnes pārstāvja Romualda Vonsoviča iesniegtām kasācijas sūdzībām par Rīgas apgabaltiesas pērnā gada spriedumu, atcēla minēto spriedumu un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Senāts lēmumā atzinis, ka Rīgas apgabaltiesa nav ņēmusi vērā jau iepriekš Senāta 2010.gada 26.novembra lēmumā norādīto par noziedzīgā nodarījuma seku izvērtējumu. Tāpat Senāts lēmumā norāda, ka apelācijas instances tiesai nav bijis tiesiska pamata konstatēt apsūdzēto atbildību pastiprinošos apstākļus, jo pirmās instances tiesa tādus nav saskatījusi un ne prokurore, ne cietusī, ne viņas pārstāvis pirmās instances tiesas spriedumu šajā daļā nav pārsūdzējuši.

Rīgas apgabaltiesas spriedums attiecībā uz apsūdzēto Klemu nav ticis pārsūdzēts, bet, ievērojot to, ka apšaubītās apsūdzības un apelācijas tiesas sprieduma tiesiskums skar arī šo apsūdzēto, Senāts atzinis par nepieciešamu pārsniegt kasācijas sūdzību ietvarus un atcelt apelācijas instances tiesas spriedumu arī attiecībā uz apsūdzēto Klemu.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Jau vēstīts, izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2009.gada 20.maijā apsūdzētos atzina par vainīgiem, Laizānu un Freibergu sodot ar 25200 latu sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus valsts pārvaldē uz trīs gadiem. Kivļonoku sodīja ar naudas sodu 9000 latu apmērā, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus valsts pārvaldē uz diviem gadiem un Klemu sodīja ar 3600 latu sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus valsts pārvaldē uz vienu gadu.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā pirmo reizi, Rīgas apgabaltiesa 2010.gada 20.maijā atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par Jānim Laizānam, Raivim Freibergam un Vasīlijam Kivļonokam piespriesto sodu. Laizānu sodīja ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem, Freibergu ar brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem, abiem atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus valsts pārvaldē uz tim gadiem. Kivļonoku sodīja ar brīvības atņemšanu uz gadu, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus valsts pārvaldē uz diviem gadiem.

Senāts 2010.gada 26.novembrī Rīgas apgabaltiesas 2010.gada 20.maija spriedumu atcēla un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Izskatot lietu atkārtoti apelācijas kārtībā, Rīgas apgabaltiesa pērn 1.jūnijā apsūdzētos atkal atzina par vainīgiem. Laizānu sodīja ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem, Freibergu ar brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem, abiem atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus valsts pārvaldē uz trim gadiem. Kivļonoku sodīja ar brīvības atņemšanu uz gadu, bet Klemu sodīja ar 2000 latu sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!