Foto: Shutterstock
Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departaments trešdien izbeidza tiesvedību ar Krievijas mafiju saistītā Vjačeslava Šestakova, kas pazīstams ar iesauku Sļiva, sūdzībā par lēmumu, ar kuru viņš iekļauts tā dēvētajā “melnajā sarakstā” jeb to personu sarakstā, kurām ieceļošana Latvijā liegta.

Pērnā gada rudenī Šestakovs, kurš tiek uzskatīts par vienu no Krievijas mafijas spices cilvēkiem, tika iekļauts melnajā sarakstā, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga". Šestakovs iepriekš bija ieguvis uzturēšanās atļauju Latvijā un Eiropā, kas ļāva viņam darboties ar nekustamajiem īpašumiem. Šo darījumu aizsegā Šestakovs arī mēģinājis izvērst noziedzīgu darbību.

Kā portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šis lēmums apstrīdēts AT Senātā.

Senāts izlēma tiesvedību lietā izbeigt, jo no prokuratūras tika saņemta atbilde, kurā teikts, ka prokuratūras pārbaudes gaitā konstatēts: Drošības policijas sniegtā informācija, uz kuru savā lēmumā atsaucies iekšlietu ministrs, ir iegūta pretizlūkošanas darbību rezultātā. Līdz ar to iekšlietu ministra lēmums ir pārsūdzams ģenerālprokuroram.

Senāta lēmums par tiesvedības izbeigšanu lietā nav pārsūdzams.

Kā pastāstīja Kataja, Senāta sēdē Šestakova pārstāvis lūdza tiesu atcelt iekšlietu ministra lēmumu, ņemot vērā procesuālos pārkāpumus lēmums izdošanā, proti, ka iekšlietu ministra 2012.gada 31.oktobra lēmumā „Par ārzemnieka iekļaušanu to personu sarakstā, kurām ieceļošana Latvijas Republikā aizliegta, un iekļaušana Šengenas informācijas sistēmā" ticis norādīts, ka lēmums ir pārsūdzams AT Senātā.

Taču vēlāk iekšlietu ministra lēmums ticis grozīts, norādot, ka informācija ir iegūta pretizlūkošanas ceļā un līdz ar to lēmums ir pārsūdzams ģenerālprokuroram.

Jau vēstīts, ka Krievijas mafijai veltītajos interneta portālos esot lasāms iespaidīgs Šestakova noziedznieka dosje. Viņš pazīstams ar iesauku Sļiva un četras reizes sēdējis cietumā.

Uz Latviju Šestakovs pārcēlies pirms trim gadiem. Viņš izmantoja iespēju iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā, esot par amatpersonu kādā firmā.

Lai arī Krievijā vairākkārt sodīts un viņa dosjē greznojas teju visos ar organizēto noziedzību saistītajos interneta resursos, Latvijas drošības iestādes uzskatīja, ka plašāka pārbaude nav jāveic, norādīja "Nekā personīga".

Šestakovs apmetās Jūrmalā un 2012.gadā par pusmiljonu latu nopirka māju Meža prospektā. Uz Šestakova vārda reģistrēts gaiši brūns "BMW", noskaidroja raidījums.

Drošības policijas (DP) atbildē raidījumam tika norādīts, ka tā ir konstatējusi, ka personas turpmākā uzturēšanās Latvijā rada draudus valsts drošībai. "Drošības policija lēmumu par Šestakova iekļaušanu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijas Republikā ir aizliegta izvērtēja un pieņēma pamatojoties uz personas aktivitāšu kopumu Latvijā. DP turpina sekot ar Šestakovu saistīto personu aktivitātēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!