Izspiešanā organizētā grupā apsūdzētais "haritonovietis" Viktors Šestakovs trešdien Rīgas apgabaltiesā (RAT) savu vainu neatzina un apgalvoja, ka viņam izvirzītā apsūdzība ir cietušā "izdomājums un apmelojums". Tiesa trešdien nolasīja apsūdzības rakstu, uzklausīja trīs lieciniekus un Šestakovu.
Lai gan otrdien tiesa nolēma piespiedu kārtā uz sēdi nogādāt cietušo uzņēmēju Genādiju Tovancevu, tomēr Olaines policija nedz otrdienas vakarā, nedz trešdienas rītā Tovancevu viņa dzīvesvietā nesatika, tādēļ viņš tiesas sēdē nepiedalījās. Cietušā dzīvesbiedre Rita Tovanceva tiesā pavēstīja, ka viņas vīrs devies darījuma braucienā uz Ventspili, tādēļ piedalīties tiesas sēdē nav varējis.

Tovancevs tiesai atsūtītā paziņojumā norāda, ka jau vairākkārt sniedzis liecības gan RAT, gan Augstākajā tiesā un vēlreiz apliecina savu liecību patiesumu. Tovancevs arī paziņoja, ka desmit gadu laikā kopš lietā apskatāmajiem notikumiem viņš vairākas nianses vairs neatceras.

Domājot par savas ģimenes drošību un sabiedrības negatīvo attieksmi pret "haritonoviešu" lietu, Tovancevs lūdza tiesai "atļaut man nepiedalīties tiesas sēdē, jo es to nevēlos".

Šestakovs tiesas sēdē savu vainu viņam uzrādītajā apsūdzībā par izspiešanu neatzina un klāstīja, ka Tovancevs viņu aprunājot, lai nevajadzētu atdot Šestakovam parādu 198 000 latu apjomā.

Šestakovs klāstīja, ka gribējis kopā ar Tovancevu veidot kopīgu biznesu, bet Tovancevs viņu apkrāpis un negribējis parādu atdot.

Tiesājamais atzina, ka lamājis Tovancevu un pieprasījis atdot naudu, tādēļ pieļauj iespēju, ka kāds no Tovanceva firmas darbiniekiem ir dzirdējis šīs sarunas un pārpratis tās, domājot, ka Šestakovs Tovancevam draud. "Bet es tikai gribēju dabūt atpakaļ savu naudu," sacīja tiesājamais.

Šestakovs vairākas reizes tiesas sēdes laikā izrādīja savu sarūgtinājumu par to, ka sēdē nepiedalās Tovancevs, atzīstot - "ja viena nav klāt, tad uz otru var likt visu vainu un pamēģini tad to atspēkot".

Savukārt Tovanceva dzīvesbiedre Rita liecināja, ka Šestakovs viņas mājās ir uzvedies agresīvi, draudējis viņu izvarot, ja viņa nepasauks Tovancevu, kā arī "vicināja pa gaisu kaut ko līdzīgu nazim un draudēja ar to manam vīram".

Tovancevas liecību Šestakovs neuztvēra nopietni, sakot, ka "Rita ir priekšzīmīga sieva un māte, tāpēc viņa saka visu, ko vīrs liek".

Šestakova lietas izskatīšana varētu ilgt apmēram divas nedēļas, prognozēja tiesa.

Nākamā tiesas sēde notiks ceturtdien plkst.9.

Jāatgādina, ka "haritonovieti" Šestakovu ar iesauku Kļeščs 1999.gadā pēc vairāku gadu meklēšanas aizturēja Nīderlandē. 2001.gada augustā Amsterdamas tiesu apgabala kompetentās iestādes nolēma Šestakovu izdot Latvijai.

Šestakovs agrāk divas reizes tiesāts par izvarošanu un zādzību, kā arī meklēts par vardarbīgu laupīšanu un ir apsūdzēts par izspiešanu organizētā grupā. Latvijas tiesībsargājošās iestādes Šestakovu meklēja par naudas izspiešanu no uzņēmēja Tovanceva, kurš bija galvenais liecinieks par reketa karali dēvētā Ivana Haritonova lietā, kur Šestakovs savulaik bijis viens no apsūdzētajiem.

Liecībās apgabaltiesai, ko Šestakovs, ierakstītas videokasetē, nosūtīja pa pastu no Amsterdamas, viņš apgalvoja, ka Tovancevam iedevis realizēšanai Itālijā ražotas mēbeles 150 tūkstošu ASV dolāru vērtībā. Tovancevs pēc to realizācijas solījies naudu atdot, tomēr nav to izdarījis. Tā arī radusies apsūdzībā minētā parāda summa.

Šajā epizodē cietušais Tovancevs pats tika apsūdzēts izspiešanā, savukārt Šestakovam, pēc apsūdzības, ir galvenā izpildītāja loma naudas izspiešanā no Tovanceva. Izmeklēšana viņu uzskata par Haritonova kurjeru.

Īsi pirms Haritonova aresta 1994.gada aprīlī Šestakovs pazuda no policijas redzesloka, bet vēlāk tika izsludināta viņa meklēšana un sankcionēts arests, savukārt 1999. gada 9.decembrī viņu aizturēja Šipholas lidostā Amsterdamā, kad viņš mēģināja izbraukt no Nīderlandes.

Jau vēstīts, ka Haritonovam Augstākā tiesa 1998. gada 29.maijā piesprieda brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem ar mantas konfiskāciju par organizētu izspiešanu grupā un viņš tika arestēts tiesas zālē.

Jelgavas rajona tiesa 2001. gada maijā viņu pēc 3/4 piespriestā soda laika izciešanas pirms termiņa atbrīvoja no ieslodzījuma. Haritonovs cietumā pavadīja sešus gadus no astoņiem.

Kopā ar Haritonovu notiesāja arī Genādiju Vaļaginu, Aleksandru Korobeiko un Ruslanu Burlaju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!