Foto: DELFI
Kukuļdošanā apsūdzētajam SIA "Magvejs" direktoram Valērijam Vasiļjevam Latgales apgabaltiesa piespriedusi divarpus gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju, bet par tādu pašu noziedzīgu nodarījumu apsūdzēto "Ovi" valdes priekšsēdētāju miljonāru Vladimiru Oderovu attaisnojusi.

Kā informēja tiesā, pilns spriedums šajā lietā būs pieejams no 30.marta.

Prokurors tiesu debatēs abiem apsūdzētajiem bija pieprasījis iespaidīgus cietumsodus. Vasiļjevam, kurš apsūdzēts par piesavināšanās lielos pamēros, kukuļdošanu, noziedzīga nodarījuma atbalstīšanu un kukuļņemšanu, prokurors bija pieprasījis reālu brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem ar mantas konfiskāciju. Pēc šiem pašiem pantiem apsūdzētajam Oderovam prokurors pieprasījis divu gadu cietumsodu.

Lietas izskatīšanā apsūdzība Vasiļjevam un Oderovam vienreiz jau tikusi mainīta - pirms kāda laika par starpniecību kukuļošanā celtā apsūdzība viņiem nomainīta pret 20.panta 4.daļu un 320.panta 1.daļu.

Lietu izskatīšanai tiesā 2007.gada aprīlī nodeva Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Arvis Miglāns.

Prokurors pieņēma lēmumu izbeigt ierosināto krimināllietu daļā pret bijušo Daugavpils domes izpilddirektoru Andri Upīti (TP) nāves dēļ. Upītis mira 2007.gada 5.februārī. 2006.gada oktobrī prokurors viņam bija uzrādījis apsūdzību par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apjomā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar apsūdzību Upītis 2004.gadā vienojies ar Vasiļjevu, ka Vasiļjeva pārvaldītie vai ieteiktie uzņēmumi uzvarēs "Daugavpils siltumtīklu" organizētajās iepirkumu procedūrās par atstrādātās eļļas un mazuta piegādi.

Vienošanās notikusi arī SIA "Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums" organizētajās iepirkuma procedūrās par bitumena piegādi, mākslīgi paaugstinot cenas.

Upītis kā kukuli saņēmis dažādas naudas summas atbilstoši konkrētajiem iepirkumiem - par katru iepirktā mazuta, atstrādātās eļļas un bitumena tonnu -, liecina apsūdzība.

Izmantojot savu dienesta stāvokli un pieejamo dienesta informāciju par iepirkumiem pašvaldības uzņēmumu vajadzībām, Upītis pretēji dienesta interesēm devis Vasiļjevam padomus un konsultējis, kā arī veicis citas darbības, lai Vasiļjeva pārvaldītie un ieteiktie uzņēmumi uzvarētu iepirkumu procedūrās. Upītis veicis arī darbības, lai par šiem iepirkumiem neuzzinātu citi iespējamie pretendenti, norādīts apsūdzībā.

"Magvejs" atmaksājis Upīša mobilā tālruņa rēķinus un degvielas iegādes izdevumus, kā arī dzēsis Upīša naudas parādu.

Miglāns iepriekš pastāstīja, ka Vasiļjevs šajā kriminālprocesā ir apsūdzēts par septiņām kukuļdošanas epizodēm.

Šajā lietā kā apsūdzētais vienā epizodē figurē arī Oderovs. Prokurors iepriekš sacīja, ka Oderovs ar Vasiļjeva starpniecību Upītim nodevis 2800 latu kukuli, lai viņa vadītais uzņēmums varētu piegādāt aptuveni 100 tonnas atstrādātās eļļas "Daugavpils siltumtīkliem". Konkurss par eļļas piegādi netika rīkots, Upītis ar mutvārdu rīkojumu licis iegādāties eļļu no "Ovi".

Pēc KNAB sniegtās informācijas, Upītis kā kukuli saņēma dažādas naudas summas atbilstoši konkrētajiem iepirkumiem - par katru iepirktā mazuta, eļļas un bitumena tonnu kukuļos saņēma vairāk nekā 5000 latu. KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Upītis legalizēja šos finanšu līdzekļus un iegādājās par tiem dārgu sadzīves tehniku.

Krimināllieta ierosināta 2005.gada 28.februārī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, bet papildizmeklēšanā Daugavpils pilsētas domes amatpersonas darbības pārkvalificētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!