Foto: DELFI

Aizdomās par viltotu vakcinēšanas sertifikātu izsniegšanu aizturēta kāda Siguldas medicīnas iestādes darbiniece, kura "izpalīdzējusi" vismaz divām paziņām, izsniedzot Covid-19 sertifikātu, bez veiktas vakcinācijas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) pārstāve Ilze Jurēvica.

Par notikušo ierosināts kriminālprocess, un šīs nedēļas sākumā visas trīs iesaistītās personas tika aizturētas. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un ir aizdomas, ka varētu būt vēl citi gadījumi, kad personas ir saņēmušas šādus sertifikātus bez veiktas vakcinācijas. VP aicina labprātīgi pieteikties policijā, tādējādi paredzot iespēju sevi atbrīvot no iespējamās kriminālatbildības.

Šī gada 11. oktobrī VP vērsās kāds iedzīvotājs ar aizdomām par personu, kura, iespējams, ieguvusi Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, nesaņemot vakcīnu. Siguldas iecirknis nekavējoties ierosināja kriminālprocesu, lai šo informāciju pārbaudītu. Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros tika veiktas virkne pārbaužu, kā arī pielietotas speciālās izmeklēšanas darbības, kas apstiprināja ziņotāja sniegto informāciju un ļāva nostiprināt nepieciešamo pierādījumu bāzi, lai šīs nedēļas sākumā aizturētu trīs negodprātīgās personas – sertifikāta izsniedzēju un divas tā saņēmējas.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kāda 1970. gadā dzimusi sieviete ieguvusi derīgu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, nesaņemot vakcīnu. To viņai bez atlīdzības nodrošināja 1971. gadā dzimusī paziņa – Siguldas medicīnas iestādes darbiniece, kuras amata pienākumos ietilpst vakcinēto personu datu ievade sistēmā. Veicot kratīšanu šīs personas darba vietā, noskaidrots, ka šāda pretlikumīga datu ievade, par it kā gūtu vakcinācijas faktu, tikusi veikta par vēl kādu viņas paziņu – 1970. gadā dzimušu sievieti.

Pirmdien, 15. novembrī, policisti aizturēja gan 1970. gadā dzimušo sievieti, par kuru policijā bija sākotnējā informācija, gan 1971. gadā dzimušo paziņu, kura veica sertifikāta izsniegšanu, savukārt 16. novembrī tika aizturēta otra 1970. gadā dzimusī sieviete, kuras nelikumīgo sertifikāta iegūšanas faktu policija atklāja jau esošās izmeklēšanas laikā.

Atbilstoši izmeklēšanas laikā gūtajiem faktiem un pierādījumiem, pret sievieti, kura veica pretlikumīgo datu ievadi par fiktīvo vakcināciju sertifikāta saņemšanai, kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 243. panta piektās daļas, par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izraisījis smagas sekas vai, ja šīs darbības vērstas pret automatizētu datu apstrādes sistēmu, kas apstrādā informāciju, kura saistīta ar valsts politisko, ekonomisko, militāro, sociālo vai citu drošību. Sods par šādu nodarījumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt pret abām 1970. gadā dzimušajām sievietēm, kuras šo sertifikātu ieguva, ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275. panta pirmās daļas par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu. Par šādu pārkāpumu var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Policija atzīmē, ka aizturētās personas strādāja dažādās darba vietās veselības nozares jomā un jau šobrīd tām ir noteikts drošības līdzeklis – aizliegums ieņemt amatu. Visas trīs aizturētās personas izmeklēšanas laikā tika nogādātas uz antivielu noteikšanu un šobrīd ir saņemts pirmās aizturētās personas antivielu testa rezultāts, kurš ir negatīvs, kas apstiprina, ka persona ir nelikumīgi ieguvusi Covid-19 sertifikātu. Pārējām personām testa rezultāti vēl nav saņemti. Izmeklēšana kriminālprocesos turpinās.

VP vērš uzmanību, ka iespējamais soda apmērs par pretlikumīgu Covid-19 sertifikātu izsniegšanu un saņemšanu ir visai bargs, tādēļ aicinām neiesaistīties tamlīdzīgos darījumos, tomēr, ja persona ir jau iesaistīta, aicinām pašiem labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem. Atkarībā no konkrētās situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!