Foto: Shutterstock
Siguldas Sporta kompleksa bijušais būvuzraugs apsūdzēts par prettiesisku naudas pieprasīšanu, pieņemšanu un dokumentu viltošanu, bet kāds zvērināts advokāts – par grāmatvedības dokumentu viltošanu, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Raidījums "De facto" iepriekš ziņoja, ka šajā kriminālprocesā aizturēts objekta būvuzraugs Māris Jurēvičs, kurš ir SIA "Jurēvičs un partneri" valdes priekšsēdētājs. Toreiz Jurēvičs telefonsarunā ar raidījuma pauda, ka viņam ir aizliegums kaut ko teikt saistībā ar notikušo.

Trešdien, 14. novembrī, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors šo kriminālprocesu nodevis Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai.

Prokuratūras ieskatā sporta kompleksa bijušais būvuzraugs pieņēmis neatļautu labumu ne mazāk kā 90 187,90 eiro apmērā.

Kriminālprocess kriminālvajāšanas sākšanai tika saņemts no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB).

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētais – objekta "Siguldas Sporta komplekss" bijušais būvuzraugs – apsūdzēts par to, ka viņš kā uzņēmējsabiedrības atbildīgs darbinieks, izmantojot savas pilnvaras, apzināti prettiesiski pieprasīja un pieņēma naudu par darbības izdarīšanu labuma devēja interesēs.

Minētā nauda pēc apsūdzētā pieprasījuma viņam nodota par to, lai viņš kā būvobjekta būvuzraugs, kurš personīgi veicis un vadījis būvuzraudzību Siguldas sporta kompleksā, neliktu šķēršļus projekta realizācijai un objekta nodošanai pasūtītājam līgumā paredzētajos termiņos. Tāpat nauda bijusi paredzēta, lai šī līguma izpildes ietvaros pret būvdarbu izpildītāju no būvuzraudzības veicēja SIA "Jurēvičs un partneri" būtu labvēlīga attieksme pie padarīto būvdarbu pieņemšanas un nodošanas.

Apsūdzētais objekta bijušais būvuzraugs un arī kāds bijušais zvērināts advokāts apsūdzēti arī par grāmatvedības dokumentu viltošanu. Daļa no neatļautā labuma, proti, naudas nodota ar naudas pārskaitījumu bijušajam advokātam, noformējot darījumu par juridiskas palīdzības sniegšanu kādam uzņēmumam.

Objekta bijušais būvuzraugs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 198. panta 4. daļas un Krimināllikuma 217. panta 1. daļas, savukārt bijušais advokāts pēc Krimināllikuma 217. panta 1. daļas. Par uzņēmumam likumos noteikto grāmatvedības dokumentu viltošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt par neatļauta labuma pieņemšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai labums pieprasīts, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka 2017. gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāka kriminālprocesu par, iespējams, kukuļa lielā apmērā izspiešanu par būvobjekta nodošanu ekspluatācijā un par dokumentu viltošanu būvniecības objektā. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" toreiz vēstīja, ka lietā iesaistīts būvuzraudzības uzņēmums SIA "Jurēvičs un partneri". Kukulis prasīts saistībā ar Siguldas sporta kompleksa nodošanu ekspluatācijā.

LTV rīcībā esošā neoficiālā informācija liecināja, ka KNAB aizturējis kādu "Jurēvičs un partneri" darbinieku, pie kura atrasti pāris desmiti tūkstošu eiro, taču faktiski kukuļa summa esot lielāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!