Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore ir sākusi kriminālvajāšanu pret narkologu Aivaru Skaidu par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un realizēšanu lielos apmēros, darbojoties organizētā grupā.

Skaidam patlaban celta sākotnējā apsūdzība kopumā par 162 epizodēm, informēja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks.

Kā drošības līdzeklis Skaidam piemērota nodošana policijas uzraudzībā, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Par kriminālvajāšanas sākšanu pret citām lietā iesaistītām personām patlaban vēl tiek lemts.

Skaida apsūdzēts pēc Krimināllikuma 253.1.panta 3.daļas - par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, ja šīs darbības veikusi organizēta grupa vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Jau ziņots, ka 1956.gadā dzimušais Skaida apcietinājumā nonāca 2007.gada 16.novembrī, kad šādu drošības līdzekli Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa viņam piemēroja uz pirmstiesas izmeklēšanas procesa laiku. Lai gan Skaida lēmumu pārsūdzēja, arī Rīgas apgabaltiesa 29.novembrī nelēma viņam par labu. Vēlāk Skaidas drošības līdzeklis tika izskatīts atkārtoti, taču arī tad aizdomās turamais netika atbrīvots no apcietinājuma. Tikai šogad vasaras sākumā Skaida tika atbrīvots no apcietinājuma.

Kā ziņots, policija pērn aizturēja arī divas aptiekas darbinieces, kas šos medikamentus tirgoja, kā arī divus Igaunijas un divus Somijas pilsoņus, kas zāles pirka un tirgoja Somijas iedzīvotājiem.

Medikaments "Subutex" (buprenorfīns) tiek izmantots ārstēšanai no opiātu atkarības, līdzīgi kā metadons, un ir pakļauts stingrai kontrolei.

Kratīšanas laikā pie viena no Igaunijas pilsoņiem atrastas 219 "Subutex" kastītes, 48 "Xanax" kastītes, desmit "Alprazols" kastītes, astoņas "Clonozepams" kastītes, četras "Diazepeks" kastītes un 71 recepšu kopija, ko bija izrakstījis Latvijā praktizējošs ārsts-narkologs. Pie otra igauņa un abiem somiem atrastas 56 tabletes "Subutex" un 200 tabletes "Xanax".

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" iepriekš ziņoja, ka aptieka, kurā izsniegts medikaments, ir "Veselības centrā 4" izvietotā "Ilmas aptieka". Abām aptiekas darbiniecēm kā drošības līdzeklis piemērots pienākums uzturēties noteiktā dzīvesvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!