Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu saistībā ar kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā Rīgas domes Satiksmes departamentā, liecina biroja sniegtā informācija.

Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem Rīgas pilsētā, pieprasījusi kukuli, proti, prasījusi veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai, norāda KNAB.

Šobrīd kriminālprocesā ir divi aizdomās turamie - viens par  kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā un otrs par tās atbalstīšanu. Viena aizdomās turētā persona ir amatpersonas statusā un tai liegts pildīt noteiktus pienākumus, portālam "Delfi" sacīja KNAB.

Abām aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiek sniegta.

Likumā kā sods par kukuļa pieprasīšanu ir noteikta brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem.

KNAB norāda, ka, saskaņā ar likuma prasībām, Rīgas domes pārstāvji tika pieaicināti pie procesuālo darbību veikšanas un informēti par to pamatojumu.

Neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, piebilst KNAB.

Jau vēstīts, ka KNAB darbinieki 16.maijā veica procesuālas darbības Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola portālam "Delfi" ceturtdien norādīja, ka "kratīšana" notika iestādes telpās pirmajā stāvā. Personas, kuras piedalījās kratīšanā, piemēram, departamenta jurists, ir parakstījušies par informācijas neizpaušanu. Advokātu "no malas" departaments nav pieaicinājis.

Rīgas domē gan nezināja teikt, vai kratīšanā ir arī izņemti kādi priekšmeti. Procesuālajās darbībās piedalījies departamenta direktora pienākumu izpildītājs Agris Uplejs, kā arī domes jurists. Viņi abi  KNAB esot solījuši informāciju par kratīšanas iemesliem neizpaust.

KNAB "puteņa brīvbiļešu" lietā tikai turpinās pārbaude, savukārt, kratīšanai būtu nepieciešams sākt kriminālprocesu. KNAB lietvedībā ir arī 2012. gadā sākts kriminālprocess, kurā pārbauda iespējamu ilgstošu korupciju Satiksmes departamenta Kontroles dienestā, taču nav informācijas, ka ceturtdienas KNAB "viesošanās" Satiksmes departamentā būtu saistīta ar šo kriminālprocesu.

LTV ceturtdien vēstīja, ka kratīšana saistīta ar Kontroles dienesta darbu taksometru un mikroautobusu kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!