Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iesniegumā Saeimai ar lūgumu atļaut kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā minēti fakti gan par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāja ievēlēšanu, gan par Šlesera dotiem uzdevumiem "airBaltic" prezidentam Bertoldam Flikam, gan par Šleseram it kā piederošiem uzņēmumiem, kuri, kā apgalvo Šlesers, patiesībā pieder viņa draugam Viesturam Koziolam, bet KNAB iesniegumā minētais "neatbilst patiesībai", apgalvo Šlesers.

LPP/LC līderis, kurš ceturtdien piedalījās Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē, kurā lemts par atļauju KNAB veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā, žurnālistiem pastāstīja, kas minēts KNAB iesniegumā parlamentam.

Dokumenta pilns teksts: KNAB iesniegums parlamentam par Aināru Šleseru

Pēc Šlesers teiktā dokumentā apgalvots, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs esot izdarījis "kaut kādu spiedienu vai lēmumu" Rīgas vicemēra Andra Amerika (LPP/LC) iecelšanai par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāju. Dokumentā arī minēts, ka Lembergs viņam šai saistībā prasījis kukuli.

Šlesers skaidroja, ka Brīvostas valdes priekšsēdētāja iecelšanai nepieciešams valdes vairākuma atbalsts. Dokumentā tiek pieminēts Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis valdē Viesturs Silenieks, bet "tā ir viena balss", savukārt Ameriku apstiprināja ar sešām balsīm, apgalvo Šlesers. Viņaprāt, tāpēc nevarot runāt par to, "ka Lemberga kungs kaut kā ir tur spiedis, kaut ko prasījis". KNAB iesniegumā pieminēts arī kāds jautājums, "kur Lembergs kaut ko ietekmējis 2009.gada nogalē", sacīja Šlesers.

Šlesers arī apgalvoja, ka laikā, kad viņš vadīja brīvostas valdi, "nekad netika pieņemti nekādi īpašie lēmumi par kaut kādiem līgumiem ar kādiem masu medijiem", un tas neesot bijis arī valdes kompetencē, jo brīvostā ir par to "atbildīgie cilvēki". Ameriks iepriekš medijiem sacījis, ka KNAB kratīšanu viņa kabinetā esot pamatojis ar to, ka "Aivars Lembergs un Ainārs Šlesers ir sarunājuši, ka mani ievēl par ostas valdes priekšsēdētāju, Viesturs Silenieks kā otras valdes priekšsēdētāja vietnieks arī par to balso un rezultātā slēdz kaut kādu līgumu ar "Mediju namu"".

Šlesers arī klāstīja, ka dokumentā izskanējis viedoklis, ka viņam it kā piederot virkne uzņēmumu. "Es varu skaidru pateikt, ka uzņēmumi, par ko tiek runāts, pieder cilvēkam, ko es pazīstu, proti, Viesturam Koziolam," sacīja Šlesers. Viņā atklāja, ka runa bijusi par Šveices kompāniju "ZEIN Holding AG" un "par vairākiem citiem Rīgas uzņēmumiem", kurus visus viņš neatceroties.

"ZEIN Holding AG" pieder brīvostā strādājošā uzņēmuma SIA "Rīgas tirdzniecības osta" (RTO) 36% īpašniece - SIA "Piejūras investīcijas". Jau vēstīts, ka KNAB kratīšanu trešdien veica arī RTO telpās.

Šlesers apgalvoja, ka Koziols vairākiem KNAB minētajiem uzņēmumiem "ir šodien īpašnieks, ir bijis ilgu laiku, un man nekad nav bijis nekāds sakars un es nekad neesmu bijis šo uzņēmumu īpašnieks", ko arī varot pārbaudīt. "Sajaukt vienu cilvēku ar otru, iespējam, var arī kļūdoties, bet man šķiet, ka šī informācija ir ārkārtīgi vienkārši pārbaudāma," klāstīja Šlesers, kurš skaidroja – to, ka Koziols ir īpašnieks, viņš zinot, jo ļoti labi pazīstot Koziolu.

Dokumentā arī esot teikts, ka Šlesers nav uzrādījis kādu informāciju amatpersonas deklarācijā, par ko viņš vaicāja, kā var deklarācijā uzrādīt informāciju, "kuru es nevaru uzrādīt". "Runa ir par it kā manai ģimenei piederošiem uzņēmumiem – to var pārbaudīt, ja kāds var pierādīt pretējo, es būšu ļoti ieinteresēts iepazīties ar informāciju," klāstīja Šlesers, sakot, ka ir juridiskā procedūra, kā var pieprasīt informāciju Uzņēmumu reģistrā gan Latvijā, gan Šveicē.

KNAB iesniegumā minēts arī 2009.gada decembrī Šlesers esot piespiedis vai licis pieņemt kādus lēmumus Bertoldam Flikam vai arī devis uzdevumus "reklamēt partiju". Šlesers apgalvoja, ka tobrīd viņš bija Rīgas vicemērs "un man nebija nekādas juridiskas iespējas pat teorētiski kaut ko uzspiest vai likt, jo to var darīt satiksmes ministrs".

Viņš žurnālistiem apgalvoja, ka nekad neesot bijis "air Baltic" patiesais īpašnieks un viņam ar to neesot nekāda sakara. "Es esmu rūpējies par šo nozari, esmu tiešām centies palīdzēt arī Flika kungam cīnīties ar problēmām, kas šajā sektorā ir, (..), jo vienmēr esmu uztvēris aviācijas sektoru par ļoti svarīgu," skaidroja Šlesers.

KNAB dokumentā esot runāts arī "par fiktīviem līgumiem, vēl kaut ko it kā par (Rīgas tūrisma veicināšanas kampaņu) "Live Riga"". Šlesers apgalvoja, ka ar "Live Riga" saistītā struktūra – visticamāk, Rīgas Tūrisma attīstības birojs – darbojas tiešā Rīgas mēra pārraudzībā, "un es nekad neesmu uzraudzījis šo struktūru juridiski".

"Iespējams, kāds kaut ko no kādas sarunas var paņemt, kādus vārdus interpretēt," sacīja Šlesers. Viņš gan atturējās tieši atbildēt, vai pēdējā laikā piedalījies kādā sarunā trijatā ar Lembergu un Tautas partijas priekšsēdētāju Andri Šķēli, kas varētu būt notikusi viesnīcā "Rīdzene". Viņš klāstīja, ka "pēdējā laikā tās sarunas ir bijušas ļoti maz, agrāk mēs tikāmies biežāk". "Par ko mēs runājam, ir viena lieta, bet ir apgalvojumi: redz, Šlesers ir īpašnieks. Nu neesam mēs runājuši par tādām lietām, kas nav saistītas ar konkrētiem dienas jautājumiem, nu vairāk par politiku," apgalvoja Šlesers.


Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saņēmusi KNAB lūgumu atļaut kratīšanu Šlesera dzīvesvietā, ko atbalstīja arī prokuratūra. Par šo lūgumu komisija lems ceturtdien pēc Saeimas sēdes.

Saeimas komisijas lēmumam ir tikai rekomendējošs raksturs, un galīgajam balsojumam par kratīšanas atļaušanu būs jānotiek Saeimā. Komisija varot izlemt, ka KNAB lūgumu neatbalsta, tomēr nevirzīt šo jautājumu uz Saeimas sēdi tā nevar.

KNAB trešdien veicis kratīšanu īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā pret amatpersonām sācis kriminālprocesu par kukuļošanu, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sācis Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notika nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Kratīšana notika arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK".

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un arī pats Lembergs notikušo saistīja ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!