Foto: Shutterstock

Zemgales tiesas apgabala prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēta persona, kas, būdama valsts amatpersona, laika posmā no 2011. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 31. decembrim, izdarīja tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā un radot smagas sekas, kā arī prettiesiski ieguva un izšķērdēja svešu mantu, kura tai uzticēta un atradās viņas pārziņā, informē Ģenerālprokuratūras pārstāve Una Rēķe.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, šī persona ir bijusī Jelgavas poliklīnikas vadītāja Anna Zīverte.

Apsūdzētā iegādājās sadzīves priekšmetus, apģērbu, smaržas, alkoholiskos dzērienus, degvielu, apmaksāja vakariņas. Viņa piesavinājās un izšķērdēja svešu mantu. Tāpat, radot šķietamu tiesisku pamatu prettiesiskam uzņēmuma līdzekļu izlietojumam, apsūdzētā viltoja grāmatvedības dokumentus. Prokurors lietā pieteicis nodarītā kaitējuma kompensāciju valsts interesēs 21 973,68 eiro apmērā.

Kriminālprocess uzsākts pamatojoties uz Valsts kontroles (VK) iesniegumu.

2014. gada janvārī VK pēc revīzijas secināja, ka Jelgavas poliklīnikas grāmatvedības uzskaitē kā "medikamentu un medicīnisko materiālu iepirkšanas izdevumi" noformēti pārtikas produkti un alkohols 112 latu vērtībā, sieviešu apģērbs un zeķubikses 105 latu vērtībā, vīriešu smaržas un kosmētika, ko lieto pēc skūšanās, 66 latu vērtībā, kā arī kopjošā un dekoratīvā kosmētika 1001 latu vērtībā. Kā inventārs pirkta panna gliemežu gatavošanai par 28 latiem, deguna/ausu apmatojuma noņēmējs 26 latu vērtībā un daudzi citi priekšmeti. Poliklīnikas valdes loceklei Annai Zīvertei pirkts darba apģērbs par 746 latiem, tostarp ar "Calvin Klein" un "Dolce & Gabbana" zīmolu un ādas portfelis par 212 latiem.

Saskaņā ar grāmatvedības dokumentiem Zīvertes komandējumu laikā iegādātais siers ir izmantots kā attīstošā rotaļlieta bērniem, vīns – kā siltuma komprese, matu šampūns un balzams kā ķermeņa kopšanas līdzekļi pacientiem pēc kolonoskopijas procedūrām, skropstu tušas kā līdzekļi Tuberkulozes nodaļas darbinieku ķermeņa aizsardzībai.
Viņa braukusi dārgos komandējumos - uz kongresu Puertoriko Zīverte devusies par 3520 latiem, bet Grieķiju - 1637 latiem.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā izdarījusi noziedzīgus nodarījumus, kas paredzēti Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā (likuma redakcijā līdz 01.04.2013.). Šī likuma norma par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat viņa apsūdzēta pēc 179. panta trešās daļas (likuma redakcijā līdz 01.04.2013.) par piesavināšanos, par ko paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku no sešiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, kā arī pēc 217. panta otrās daļas (likuma redakcijā līdz 01.04.2013.) par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu, par ko soda soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!