Foto: Valsts policija

Gada pirmajos desmit mēnešos Valsts policija ir konstatējusi 747 viltas eiro banknotes un 273 monētas ar kopējo nominālvērtību 41 824 eiro, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Gandrīz gadu kopš eiro kļuvis par Latvijas oficiālo valūtu Valsts policija patlaban kā jaunu tendenci viltotās naudas realizācijā noteikusi centienus ar viltojumiem norēķināties mazajos lauku reģionu veikalos.

Latvijā viltoto eiro apmēri šogad ir pieauguši. Vienlaikus likumsargi norāda, ka patlaban viltojumu apmēri ir tik mazi, ka tie nekādā veidā nevar negatīvi ietekmēt Latvijas un ES ekonomisko stabilitāti. Turklāt viltojumu palielināšanās ir likumsakarīga, jo iepriekš Latvijā ar eiro norēķināties nevarēja.

Visizplatītākās kā viltojumi ir 50 eiro banknotes. Policija desmit mēnešos reģistrējusi 399 viltojumus ar šādu nominālvērtību, tāpat salīdzinoši plaši izplatītas ir 20 eiro banknotes. Tās desmit mēnešos viltotas 200 eksemplāros.

100 eiro banknotēm bijuši 96 viltojumi.

Valsts policija norādījusi, ka, tuvojoties gada beigām, viltojumu skaits pieaug. Turklāt blēži arvien biežāk viltoto naudu cenšas "iesmērēt" tirgotājiem mazajos veikaliņos. Šī tendence it sevišķi sastopama lauku reģionos, kur bieži nav iekārtas banknošu autentiskuma pārbaudīšanai.

Likumsargi aicina mazos tirgotājus būt īpaši vērīgiem. Ja gada sākumā bijuši vairāki gadījumi ar ļoti nekvalitatīviem viltojumiem, tad patlaban lielākoties tos ar neapbruņotu aci ir grūti atšķirt no īstām banknotēm.

Tāpat policija prognozē, ka nākamgad viltojumu izplatība varētu pieaugt vēl vairāk, jo eirozonai pievienosies arī Lietuva. Līdz ar to Latvija robežosies ar divām valstīm, kurās oficiālā valūta būs eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!