Foto: Pixabay

Šogad līdz decembrim 41 maksātnespējas procesa administratoram ir izbeigta sertifikāta darbība, pieci administratori ir atstādināti, bet vēl astoņiem ir apturēta darbība, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē informēja Maksātnespējas administrācijas (MNA) direktore Inese Šteina.

No 41 gadījuma, kad sertifikāta darbība izbeigta, 19 administratori paši iesnieguši šādu lūgumu, astoņi nebija pieteikušies kvalifikācijas eksāmena kārtošanai, bet vēl astoņos gadījumos saņemts negatīvs vērtējums eksāmenā. Savukārt četros gadījumos tika konstatēta pilnvaru ļaunprātīga izmantošana, bet vēl diviem administratoriem izbeigta sertifikāta darbība, jo viņi divas reizes atcelti no maksātnespējas procesa par normatīvo aktu pārkāpumiem. Šteina gan piebilda, ka arī tad, kad administratori paši lūguši izbeigt sertifikātu darbību, bija gadījumi, kas saistīti ar uzraudzības sekām.

Šteina arī pastāstīja, ka Disciplinārlietu komisija ir izskatījusi sešas lietas - četriem administratoriem piemērots disciplinārsods, bet vēl diviem izskaidrots, kas bija nepareizi viņu rīcībā.

Šogad ir veiktas 22 pārbaudes administratoru prakses vietās - trīs gadījumos atzinumi bija pozitīvi, 13 reizes - atzinumi ar iebildumiem, bet vēl četri atzinumi bija negatīvi. Runājot par MNA lēmumiem administratīvo pārkāpumu lietās, Šteina klāstīja, ka lielākajā gadījumu skaitā piemērots administratīvais sods.

Runājot par vispārējās uzraudzības rādītājiem, MNA direktore informēja, ka šogad pārbaudīti 576 maksātnespējas procesi un tiesiskās aizsardzības procesi - 79,5% gadījumu atzinumi bija pozitīvi, 11,8% konstatēti pārkāpumi, bet 8,7% gadījumos izteikti iebildumi.

Savukārt Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šogad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts policija aizturējusi vai apcietinājusi vismaz septiņus administratorus. Viņš gan piebilda, ka precīzāka informācija par skaitu ir minētajām institūcijām.

Viņš arī klāstīja par paveikto maksātnespējas procesa uzraudzības pilnveidošanai, minot grozījumus Maksātnespējas likumā, Ministru kabineta noteikumos. Piemēram, viens no pēdējiem lēmumiem, kas pieņemts ar mērķi pilnveidot maksātnespējas procesu, paredz stiprināt nejaušības principu maksātnespējas administratoru izvēlē. To paredz valdības 14.novembrī atbalstītie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Kārtība, kādā Maksātnespējas administrācija izvēlas un iesaka tiesai maksātnespējas procesa administratora amata kandidātu".

Komisijas deputāti vienojās, ka nākamgad martā atgriezīsies pie jautājuma par maksātnespējas procesa uzraudzību. Lai varētu vērtēt paveikto maksātnespējas procesu uzraudzības sistēmas pilnveidošanā, nepieciešams ne tikai maksātnespējas administratoru un tiesnešu darba vērtējums, bet arī skatīties, kā sistēma kopumā ietekmē ekonomisko efektivitāti valstī, norādīja komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Viņš uzskata, ka MNA līdz ar saviem jaunajiem uzdevumiem administratoru uzraudzībā ir paveikusi daudz un ir uz pareizā ceļa. "Uzraugošajai iestādei nākamgad vēl jāvērtē maksātnespējas procesu izmaksas un to pamatotība. Šodien arī secinājām, ka kopumā maksātnespējas procesu uzraudzībā jāvērtē ne tikai administratoru, bet arī tiesnešu darbs, kā arī ekonomiskie aspekti, kas skar gan valsts, gan uzņēmējdarbības intereses," uzsvēra Bērziņš.

Savukārt Ārvalstu investoru padomes pārstāve sēdē vērsa deputātu uzmanību uz to, ka valstij būtu jāseko līdzi arī tam, lai uzņēmumu maksātnespējas procesu skaits strauji nepieaugtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!