Šogad ugunsgrēkos cietuši apmēram 2200 hektāri meža teritoriju, informēja Valsts meža dienesta (VMD) Ugunsdzēsības daļas vadītājs Arnis Gertners.
Ugunsgrēkos cietuši 1800 hektāri meža, bet pārējās cietušās teritorijas veido purvu zemes un krūmāji.

Siltie laika apstākļi saglabā augstu ugunsbīstamību mežos. Katru dienu Rēzeknes, Daugavpils un Rīgas rajonos tiek reģistrēti 15-20 meža ugunsgrēki.

Šogad Latvijā reģistrēto meža ugunsgrēku skaits pārsniedzis 700.

"Kopš meža ugunsnedrošā laikposma izsludināšanas katru dienu vidēji izceļas apmēram 55 meža ugunsgrēki. Par 786 meža ugunsgrēkiem es varētu teikt meža ugunsnedrošās sezonas beigās, bet tā diemžēl ir tikko sākusies, līdz ar to situācija ir tuvu dramatiskai," sacīja Gertners.

Vislielākais meža ugunsgrēku skaits ir Daugavpils un Rīgas-Ogres virsmežniecībā - attiecīgi 200 un 196, tikai Rīgas-Ogres virsmežniecībā kopējā uguns skartā platība ir gandrīz 1000 hektāru.

Daugavpilī ir liels skaits, bet salīdzinoši nelielas platības, vidēji apmēram hektārs uz vienu gadījumu, un ir lielas aizdomas, ka daudzo izcēlušos ugunsgrēku iemesls ir bērnu nedarbi, norāda VMD.

Kā skaidroja Gertners, ir ļoti sarežģīti veikt meža ugunsgrēku dzēšanas darbus, ja vienlaikus deg astoņās vietās, bet ir tikai divas meža ugunsdzēšanas automašīnas. Turklāt meža ugunsgrēku precīzu atrašanās vietu noteikt traucē lielie dūmi, kas rodas kūlas dedzināšanas rezultātā.

Rīgas rajonā jau ir izsludināta ārkārtas situācija sakarā ar paaugstināto meža degamību. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem bez īpašas nepieciešamības nevajadzētu apmeklēt mežu, bet, ja to dara, tad mežā nekādā gadījumā nerīkoties ar uguni.

Kā ziņots, saistībā ar silto un sauso laiku valsts teritorijas lielākajā daļā, kā arī Rīgā un tās apkārtnē saglabāsies ceturtās klases meža degšanas rādītājs, kas atbilst ļoti augstai ugunsbīstamībai mežā.

Parasti šāda situācija ir vasaras otrajā pusē, bet šogad ir īpašs pavasaris, kāds līdz šim nekad nav bijis. Pavisam ir piecas meža degšanas rādītāju kategorijas.

Jau ziņots, ka pērn Latvijā meža ugunsgrēkos cieta 120 hektāri meža, 2004.gadā - 485 hektāri, bet 2003.gadā izdega apmēram 2364 hektāri meža.

Ņemot vērā straujo meža ugunsgrēku skaita pieaugumu, no 25.aprīļa valstī izsludināts meža ugunsnedrošais periods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!