Foto: Valsts policija
Šogad uz Latvijas ceļiem bojā gājuši jau 133 cilvēki, bet ievainoti 4266, informē Valsts policijā, norādot, ka šāda statistika nav iepriecinoša.

Novembrī vien bojā gājušas jau 12 personas, no kurām pieci bijuši gājēji.

Policija informē, ka, neskatoties uz regulāriem atgādinājumiem rūpēties par savu drošību, piedaloties ceļu satiksmē, likumsargi novērojuši, ka joprojām daudzi satiksmes dalībnieki "mēdz kāpt uz tiem pašiem "grābekļiem"", radot iespējamu apdraudējumu sev un citiem satiksmes dalībniekiem.

Viena no biežākajām kļūdām, ko pieļauj gājēji, ir uzskats, ka viņi uz ceļa ir redzami jebkurā situācijā un jebkurā diennakts laikā.

Arī Valsts policijas rīcībā esošā statistika to apliecinot – šogad gājējiem noformēti jau 3634 administratīvā pārkāpuma protokoli par gaismu atstarojošo elementu vai vestes neesamību. Pērn šajā pat laika posmā tie bija 4086. Tumsā gājējs, kuram nav gaismu atstarojošas vestes, lukturīša vai apģērbā iestrādātu labi saskatāmu gaismas elementu, nav redzams, uzsver policija.

Lai gan ceļu satiksmes noteikumos ir minēts, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem, joprojām cilvēkiem ir priekšstats, ka šis attiecas tikai ārpus apdzīvotām vietām, norāda likumsargi.

Policija vērš uzmanību, ka gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem ir jārūpējas par savu redzamību, papildinot, ka dažkārt arī uz apgaismota ceļa šoferiem ir grūti saskatīt gājējus, bet gaismu atstarojošie elementu vai vestes esamība jau laicīgi signalizē vadītājam, ka ceļu satiksmē piedalās arī gājējs.

Tāpat policija gājējiem atgādina, ka, ikreiz šķērsojot ielu, ir jāpārliecinās, vai automašīna gājēju redz un vai tā paspēs nobremzēt.

Šoferiem tumšajā rudens laikā, kad mainās sezonas un laikapstākļi kļūst sliktāki, jāparūpējas, lai transportlīdzeklis būtu atbilstošā tehniskajā kārtībā, pauž likumsargi.

Piedaloties ceļu satiksmē nepietiekamas redzamības apstākļos, autovadītājiem nepieciešams pārbaudīt un noregulēt sava transportlīdzekļa gaismas lukturu starus, tā, lai tie atbilstoši izgaismo braucamo daļu, vienlaicīgi neapžilbinot pretī braucošos.

Būtiski arī pārbaudīt logu tīrītāju slotiņas, lai tās būtu tehniskā kārtībā un pildītu nepieciešamās funkcijas. Tāpat nevar arī aizmirst par drošu braukšanu, izvēloties laikapstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un distanci.

Valsts policija atgādina, ka piedaloties ceļu satiksmē, tai ir jāveltī simtprocentīga uzmanība – jebkura autovadītāja, gājēja vai velosipēdista neuzmanība un izklaidība var beigties ar nelaimi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!