Foto: Shutterstock

Šā gada septembrī Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā par kādas meitenes slepkavību Rēzeknē, apsūdzēti četri jaunieši, portāls „Delfi” uzzināja prokuratūrā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, viens no apsūdzētajiem, uz atriebības pamata par to, ka cietusī meitene sāka satikties ar citu vīrieti, uzkūdīja savu draugu izdarīt meitenes slepkavību, apsolot viņam par to 1000 eiro atlīdzību.

Lai ievilinātu meiteni mājā, kur jaunieši bija nolēmuši izdarīt viņas slepkavību, viņi piedāvāja meitenei dīzeļdegvielu par lētāku cenu.

Kad meitene ieradās mājā pēc it kā dīzeļdegvielas, jaunieši meiteni sagaidīja un ar metāla priekšmetiem sāka viņu sist. No gūtajiem miesas bojājumiem iestājās meitenes nāve.

Divi no apsūdzētajiem jauniešiem pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 117.panta 9. un 10.punkta, kas par slepkavību mantkārīgā nolūkā, ja tā izdarīta personu grupā, kā sodu paredz piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Viens jaunietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 117.panta 9. un 10.punkta. Viņš pie kriminālatbildības saukts arī pēc Krimināllikuma 179.panta pirmās daļas, kas par svešas mantas prettiesisku iegūšanu vai izšķērdēšanu, ja to izdarījusi persona, kurai šī manta uzticēta vai kuras pārziņā tā atradusies (piesavināšanās) kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt vēl viens jaunietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 20.panta otrās un trešās daļas par uzkūdīšanu un līdzdalību nozieguma organizēšanā un 117.panta 10.punkta, kas par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos kā sodu paredz piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, kā arī 172.panta, kas par nepilngadīgā iesaistīšanu noziedzīgā nodarījumā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Lieta nodota izskatīšanai Rēzeknes tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka 9. janvāra pēcpusdienā Rēzeknes policijas iecirknī tika saņemts iesniegums par kādas 1993. gadā dzimušas jaunietes pazušanu, kura iepriekšējā dienā Rēzeknē izbraukusi no savas darbavietas ar automašīnu "Audi", bet mājās nav atgriezusies. Policisti nekavējoties izsludināja jauno sievieti meklēšanā un centās noskaidrot viņas atrašanās vietu. Bija zināms, ka pazušanas dienā sieviete plānojusi tikties ar kādu paziņu.

Pāris stundu laikā kriminālpolicijas darbinieki aizturēja trīs jauniešus aizdomās par saistību ar meklējamās personas pazušanu un ieguva informāciju, ka aizturētie iepriekš rūpīgi izplānojuši jaunās sievietes slepkavību.

Izmeklētāji arī noskaidroja vietu, kur noslēptas viņas mirstīgās atliekas.

Aizturēti divi 16 gadus veci pusaudži un 24 gadus vecs vīrietis, kuriem tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Sākotnējā informācija liecināja, ka jauniete nogalināta ar stieni. Policija atklāja, ka varmākas mirušās sievietes galvu ietinuši audumā, bet virsū ķermenim uzmetuši vecas drēbes un sievieti paslēpuši neapdzīvotā vasarnīcā.

Viens no nepilngadīgajiem pusaudžiem, kurš tiek turēts aizdomās par sievietes noslepkavošanu, jau iepriekš bijis iesaistīts kriminālprocesos par mantiskiem noziegumiem. Savukārt pērn decembrī viņš bija aizturēts par vairāku laupīšanu izdarīšanu, taču Rēzeknes izmeklēšanas tiesnesis jaunietim kā drošības līdzekli nepiemēroja apcietinājumu.

Izmeklēšanas laikā kriminālpolicijas darbinieki atklājuši, ka policistu un iespējamā slepkavas ceļi krustojušies jau nozieguma izdarīšanas naktī. Proti, policijas patruļa uz autoceļa apturējusi upurim nolaupīto automašīnu "Audi", taču, konstatējot, ka pie stūres sēž viņu kolēģa nepilngadīgais dēls, nenoformēja protokolu par braukšanu bez tiesībām un nepārbaudīja, kas ir automašīnas īpašnieks. Tā vietā policisti paši nogādāja automašīnu jaunieša īrētajā dzīvesvietā, bet automašīnas atslēgas atdeva savam kolēģim.

Par dienesta pienākumu nepildīšanu Valsts policijas Iekšējās drošības birojā tika sākta izmeklēšana. Savukārt Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, iepazīstoties ar situāciju, no amata pienākumu pildīšanas atstādināja četrus cilvēkus - abus darbiniekus, kuri nepildīja savus pienākumus, kā arī viņu tiešo priekšnieku un aizdomās turamā jaunieša tēvu, kurš strādāja Rēzeknes iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!