Foto: F64

Kasācijas sūdzību par Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātas 2012.gada 1.novembra spriedumu tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietā iesnieguši arī apsūdzētā bijušā Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora Viļņa Štrama advokāti Oskars Rode un Jānis Rozenbergs.

Tikmēr pašam Štramam un viņa kādreizējam vietniekam Pēterim Strancim vēl ir laiks kasācijas sūdzību iesniegšanai, jo viņiem sakarā ar atrašanos apcietinājumā pārsūdzības termiņš beigsies vēlāk.

Kā ziņots, minēto spriedumu pārsūdzējusi arī uzņēmēja Ināra Vilkaste. Tāpat kasācijas sūdzības iesnieguši viņas advokāti Aloizs Vaznis, Jeļena Kvjatkovska un Valērijs Ickevičs.

Lietas dalībniekiem, kuri nav apcietinājumā, 11.februāris bija pēdējā diena sprieduma pārsūdzēšanai vai noprotestēšanai. Turpretim apsūdzētajiem, kuri ir cietumā, 20 dienu pārsūdzības termiņš beigsies vēlāk, jo tas tiek skaitīts no dienas, kad viņiem tika izsniegts nolēmuma noraksts apcietinājuma vietā.

Kā ziņots, sākotnēji bija plānots, ka motivēts spriedums Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā būs pieejams 2012.gada 15.novembrī, taču vēlāk kriminālprocesa augstās sarežģītības pakāpes dēļ pilna nolēmuma sagatavošanas termiņš tika pagarināts līdz šā gada 22.janvārim.

Pērn 1.novembrī AT, apelācijas kārtībā izskatījusi tā dēvēto Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietu, iepriekš noteiktā naudassoda vietā divu gadu cietumsodu piesprieda arī apsūdzētajai uzņēmējai Vilkastei. Tomēr līdz galīgā nolēmuma spēkā stāšanās dienai viņai uz cietumu vēl nebūs jādodas.

AT arī atjaunoja pirmās instances tiesas atcelto Vilkastes naudas līdzekļu arestu. Līdz ar to viņai tika arestēti 128 460 lati, 77 903 ASV dolāri (42 223 lati) un 27 400 eiro (19 180 lati), kas tiks konfiscēti, ja 2012.gada 1.novembra spriedums stāsies spēkā.

Vilkaste pēc saīsinātā sprieduma noklausīšanās žurnālistiem apgalvoja, ka tiesa nav lēmusi taisnīgi, jo viņa neesot vainīga.

Savukārt bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam ar 2012.gada 1.novembrī pasludināto AT nolēmumu sods tika samazināts, atbrīvojot viņu tiesas zālē. Rīgas apgabaltiesas noteiktā trīs gadu cietumsoda vietā AT Janitam piesprieda cietumsodu, kas atbilda laikam, kuru viņš jau bija pavadījis apcietinājumā, - viens gads astoņi mēneši un 25 dienas.

Janitas advokāts Egons Rusanovs ar spriedumu bija apmierināts. Viņš to novērtēja kā taisnīgu.

Sods tika mīkstināts arī diviem citiem šajā lietā apsūdzētajiem. Štramam cietumsoda termiņš tika samazināts no astoņiem gadiem līdz sešiem gadiem un sešiem mēnešiem, bet bijušajam Štrama vietniekam Strancim - no sešiem gadiem līdz pieciem gadiem. Abiem noteikta arī mantas konfiskācija. Štrams un Strancis jau pusotru gadu atrodas apcietinājumā, un tur arī viņi pagaidām paliks.

Štrama advokāts Oskars Rode pērn 1.novembrī atturējās komentēt AT pasludināto saīsināto spriedumu. Savukārt Stranča advokāts Saulvedis Vārpiņš ar AT spriedumu nebija apmierināts. Viņš pauda apņēmību cīnīties tālāk par to, lai klients, kurš savu vainu neatzīst, tiktu pilnībā attaisnots.

Tikmēr prokurors Māris Leja, kurš Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā uztur valsts apsūdzību, žurnālistiem sacīja, ka kopumā ir apmierināts AT spriedumu.

Kā ziņots, Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllieta apelācijas instances tiesā nonāca saistībā ar Ģenerālprokuratūras iesniegto apelācijas protestu un apelācijas sūdzībām, kas tika saņemtas no Štrama aizstāvjiem, Stranča aizstāvja, Janitas aizstāvja, kā arī no apsūdzētās Vilkastes un viņas aizstāvja.

Prokurors Leja bija lūdzis AT līdz vienam gadam mīkstināt iepriekš noteikto trīs gadu cietumsodu Janitam, turpretim Vilkasti valsts apsūdzības uzturētājs prasīja sodīt ar reālu brīvības atņemšanu, nevis naudassodu.

Štrams un Janita vēlējās, lai apelācijas instances tiesa mīkstina viņiem piespriestos sodus, bet Strancis un Vilkaste lūdza sevi attaisnot.

Lai gan Rīgas apgabaltiesa pirms pusotra gada notiesāja arī kādreizējo Rīgas un Jūrmalas mēru Andreju Inkuli un Igaunijas uzņēmēju Prītu Tomingu, attiecībā uz viņiem spriedums netika pārsūdzēts.

Kā ziņots, šajā krimināllietā pavisam ir piecas epizodes, no kurām četras saistītas ar kukuļu pieprasīšanu un pieņemšanu dažādu būvniecības ieceru īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!