Foto: LETA
11. decembrī būs pagājis divu mēnešu termiņš kopš brīža, kad Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa no amata atstādināto maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu pēdējo reizi lēma paturēt apcietinājumā, līdz ar to tiesai atkārtoti jāpārskata viņam piemērotais drošības līdzeklis.

Latgales priekšpilsētas tiesa par Sprūda drošības līdzekli lems trešdien, 13. decembrī, pulksten 11, portālam "Delfi" pastāstīja Sprūda aizstāvis, zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs.

Sprūds apcietinājumā atrodas jau kopš jūnija sākuma – kopumā pusgadu. Rozenbergs skaidroja, ka noziegumos, kas kvalificējami kā sevišķi smagi, laiks, cik ilgi personu var turēt apcietinājumā, ir ilgāks. Patlaban Sprūdam šis termiņš "noteikti neesot iztecējis".

Vaicāts, vai aizstāvības pusei nav kādas indikācijas, ka tiesa varētu grozīt apcietinājumu uz mazāk ierobežojošu drošības līdzekli, Sprūda advokāts sacīja, ka šādu indikāciju viņa rīcībā nav, taču apstiprināja, ka tiesā drošības līdzekli lūgs grozīt. Vienlaikus viņš piemetināja, ka arī iepriekšējās trīs reizes aizstāvības puse lūgusi to mainīt, taču tiesa atstājusi spēkā apcietinājumu.

Tā kā Sprūds apcietinājumā atrodas jau pusgadu, Rozenbergs pauž cerību, ka izmeklētāji ir darījuši savu darbu un pierādījumu apjoms ir pieaudzis, liecības ir savāktas un nepieciešamība turēt viņa aizstāvamo apcietinājumā samazinās.

Savukārt vaicāts, vai Sprūds sadarbojas ar izmeklēšanu un ir sniedzis liecības, advokāts sacīja, ka izmeklēšanas tehniskās darbības nekomentēs.

Jau vēstīts, ka Sprūdam apcietinājums sākotnēji tika piemērots 9. jūnijā un līdzšinējie mēģinājumi panākt viņa atbrīvošanu beigušies neveiksmīgi.

Kriminālprocesa likums paredz, ka personai, kuru tur aizdomās vai apsūdz sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 24 mēnešus, no kuriem pirmstiesas procesā personu atļauts turēt apcietinājumā ne ilgāk par 15 mēnešiem. Šobrīd Sprūdam ir aizdomās turētā statuss.

Iepriekš tiesas sēdē piedāvāts Sprūdu izlaist brīvībā pret drošības naudu vai arī noteikt mājas arestu.

Jau ziņots, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar maksātnespējas procesa administratoru Ilmāru Krūmu un finansistu Jorenu Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Lieta saistīta ar likvidējamo "Trasta komercbanku".

Otrajā lietā figurē atstādinātais maksātnespējas procesa administrators Nauris Durevskis. Viņš tiek turēts aizdomās par kukuļa izspiešanas mēģinājumu.

Iepriekš tapa arī zināms, ka citā prokuratūras izmeklētā kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos starp aizdomās turētajiem ir Sprūds, viņa dzīvesbiedre maksātnespējas procesa administratore Ilze Gulbe, kā arī kādreizējais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, bijušais Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Aigars Lūsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!