Foto: LETA

Bijušajiem maksātnespējas administratori Māris Sprūds, Ilmārs Krūms un vēl četri cilvēki, kuriem "Trasta komercbankas" likvidācijas lietā pagājušonedēļ prokuratūrā celtas apsūdzības, bankas kreditoriem draudējuši konfiscēt viņu naudu, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Policijas uzskata, ka Sprūds, Krūms un vēl četri cilvēki no bankas kreditoriem, kas gaidījuši savu kārtu saņemt bankā iestrēgušo naudu, izspieduši pamatīgas summas. Dažiem bankas kreditoriem tika paziņots – lai atgūtu noguldījumus, ir jādalās.

Raidījums skaidro, ka viens no likvidatora pienākumiem ir nevis akli dalīt naudu noguldītājiem, bet pārbaudīt, vai līdzekļi, kas glabāti bankas kontos, nav nozagti kādam citam. Maksātnespējas administratori kreditorus biedējuši, draudot viņu naudu atzīmēt kā noziedzīgi iegūtu.

"Izmeklēšana konstatēja, ka izspiešana notika, izsakot draudus par to, ka kreditors nesaņems savu naudu, jo neizies AML ("anti money laundering" – pret naudas atmazgāšanu) pārbaudi, vai izies, bet tad, kad naudas jau nebūs, kas atbilst nevis fiziskiem draudiem, bet morāliem", informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Gita Gžibovska.

Neskaitot Ilmāru Krūmu un Māri Sprūdu starp apsūdzētajiem ir arī uzņēmējs Mārtiņš Krūms, uzņēmējs Guntars Slišāns, biznesmeņa Jūlija Krūmiņa finansists Jorens Raitums un Timotijs Kellijs – Īrijas pilsonis, uzņēmējs un viens no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā.

Jau ziņots, ka Valsts policija 2017. gada nogalē prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi tā dēvēto AS "Trasta komercbanka" likvidācijas krimināllietu, kurā iesaistīti maksātnespējas administratori, kopumā lūdzot apsūdzēt sešas personas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!