Foto: LETA

Krimināllietā par kukuļņemšanu, dienesta viltojumu un nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonas deklarācijā apsūdzētā bijusī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa pirmdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pilnībā atzina savu vainu visos viņai inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos.

Jau ziņots, ka prokurors Arvis Miglāns pirmdien pieteica apsūdzības grozīšanu. Jaunā apsūdzība paredz, ka Stabiņa izdarīja kukuļņemšanu kā valsts amatpersona, izmantojot dienesta stāvokli, pēc Krimināllikuma 320. panta 1. daļas. Tāpat Stabiņa apsūdzēta pēc Krimināllikuma 327. panta 2. daļas – par dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā — un Krimināllikuma 219. panta 2. daļas – par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā.

Sākotnēji Stabiņai bija inkriminēta kukuļņemšana personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas, kā arī dienesta viltojums mantkārīgā nolūkā un nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Noklausījusies īso apsūdzību, Stabiņa tiesā pauda, ka piekrīt tajā norādītajam noziedzīgo nodarījumu apjomam un kvalifikācijai. Stabiņa tiesā sacīja, ka atzīst savu vainu pilnīgi visos viņai inkriminētajos noziedzīgos nodarījumos un ļoti nožēlo savu rīcību.

Prokurors savukārt pauda, ka vienošanās par sodu ir iespējama.

Tiesa apsūdzēto informēja, ka, notiekot vienošanās procesam, tiesas nolēmumu, kas apstiprina vienošanos, var pārsūdzēt tikai kasācijas kārtībā un tikai par procesuāliem pārkāpumiem. Lietā tika pasludināts pārtraukums līdz 18. jūnija pulksten 9.40, lai dotu laiku apsūdzētai un prokuroram risināt sarunas par vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Kā ziņots, sākumā Stabiņa bija apsūdzēta deviņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, no kuriem septiņus viņa izdarījusi grupā ar pašvaldības darbinieci, kuras lietu jau skata Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā.

Tāpat persona saukta pie kriminālatbildības par to, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās norādījusi nepatiesas ziņas.

Jau ziņots, ka Stabiņai jau pēc KNAB veiktās aizturēšanas bija piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, kuru vēlāk aizstāja ar drošības naudu. Tāpat viņai aizliedza izbraukt no valsts, taču bijusī amatpersona pazuda un tiesa viņai atkal piemēroja apcietinājumu. Stabiņa pērn pēc vairāku gadu ilgas slēpšanās tika aizturēta Ēģiptē un nogādāta Latvijā, kur apcietināta.

Pērnā gada decembrī prokuratūra izsniedza Stabiņai apsūdzību. Šā gada martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa no apcietinājuma Stabiņu atbrīvoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!