Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 17. oktobrī, stājušies spēkā trim apsūdzētajiem jau iepriekš ar Rīgas apgabaltiesas pērnā gada 9. aprīļa spriedumu piespriestie sodi krimināllietā par korupciju saistībā ar "Latvenergo" konkursu par Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregātu rekonstrukciju, portāls "Delfi" uzzināja Augstākajā tiesā.

Augstākās tiesas (Senāta) Krimināllietu departaments ceturtdien, 17. oktobrī, noraidīja apsūdzētā un likvidējamās SIA "Energy Consulting" likvidatora kasācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas 2019. gada 7. jūnija spriedumu, ar kuru juridiskai personai SIA "Energy Consulting" noteikts piespiedu ietekmēšanas līdzeklis – naudas piedziņa 400 minimālo mēnešalgu apmērā, kas atbilst 148 000 eiro.

Senāts atteicās ierosināt lietā kasācijas tiesvedību, jo kasācijas instancei nav radušās šaubas par apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu un tiesa ir ievērojusi lietas izskatīšanas robežas, skatot lietu atkārtoti apelācijas instances tiesā pēc Senāta 2019. gada 25. aprīļa lēmuma.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Līdz ar Senāta 17. oktobra lēmumu stājies spēkā iepriekšminētais Rīgas apgabaltiesas spriedums.

Rīgas apgabaltiesa pērnā gada 9. aprīlī apelācijas kārtībā izskatīja tā dēvēto "Latvenergo" krimināllietu.

Tiesa bijušajam uzņēmuma viceprezidentam Aigaram Meļķo, ražošanas direktoram Gunāram Cvetkovam un uzņēmuma "Energy Consulting" vadītājam Andrejam Livanovičam piemēroja reālus cietumsodus.

Apgabaltiesa daļēji atcēla Rīgas rajona tiesas 2016. gada spriedumu un šajā daļā taisīja jaunu spriedumu. Cvetkovs, kurš iepriekš tika attaisnots apsūdzībā par kukuļņemšanu, ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu tika atzīts par vainīgu.

Meļko apgabaltiesa piesprieda četru gadu un sešu mēnešu cietumsodu, kā arī noteica viņam aizliegumu ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem.

Cvetkovam tika piespriests cietumsods uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem. Viņam noteikts arī aizliegums ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās trīs gadus.

Tāds pats sods kā Cvetkovam tika noteikts arī Livanovičam, kurš atzīts par vainīgu kukuļa došanā.

Savukārt Augstākā tiesa atstāja negrozītu apgabaltiesas kā apelācijas instances tiesas 2018. gada 9. aprīļa spriedumu daļā par divu apsūdzēto – "Latvenergo" valdes locekļa un ražošanas tehniskā direktora – notiesāšanu par kukuļņemšanu un vienas personas notiesāšanu par kukuļdošanu.

Tāpat Augstākā tiesa spēkā atstāja iepriekš piemērotos sodus, proti, divām personām brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, un vienai personai – četriem gadiem un sešiem mēnešiem.

Saskaņā ar notiesājošo spriedumu, ko Augstākā tiesa atstāja negrozītu, kukulis maksāts saistībā ar ''Latvenergo" rīkoto konkursu "Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregāta Nr. 4, 5, 7 rekonstrukcija".

Ģenerālprokuratūra iepriekš norādīja, ka būtiskākais juridiskais jautājums, kas bija izlemjams Augstākajai tiesai, bija par valsts amatpersonas jēdziena saturu.

Detalizēti izvērtējot viedokļus, kas pausti tiesu prakses apkopojumā, juridiskajā literatūrā, kā arī apsūdzēto un viņu aizstāvju argumentus, Augstākā tiesa secināja, ka valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" valdes loceklis un ražošanas tehniskais direktors uzskatāmi par valsts amatpersonām Krimināllikuma 316. panta izpratnē.

Līdz ar to šīs personas ir atbildīgas par noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā, kas paredz bargāku sodu, nekā Krimināllikuma normas, par kurām apsūdzētos šajā lietā bija notiesājusi pirmās instances tiesa – Rīgas rajona tiesa.

Tagad par Augstākās tiesas 17. oktobra lēmumu tiks informēta pirmās instances tiesa, lai nodrošinātu sprieduma izpildi. Ar personas nogādāšanu ieslodzījuma vietā nodarbosies Valsts policija.

Prokurors Māris Leja aģentūrai LETA teica, ka līdz ar AT lēmumu "Latvenergo" lietas viens posms ir noslēdzies un apsūdzētie saņēmuši atbilstošu sodu. Tāpat viņš pauda cerību, ka apsūdzētie neizvairīsies no soda izciešanas.

Meļko un Livanovičs ir apsūdzēti arī "Latvenergo" pamatlietā, kuru patlaban skata Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur nākamā tiesas sēde paredzēta 4. novembrī.

Ja Meļko un Livanovičs atradīsies apcietinājumā un sāks soda izciešanu, tad šim apstāklim nevajadzētu ietekmēt pamatlietas izskatīšanas gaitu. Savukārt, ja notiesātie tomēr izvairīsies no soda, tad šis apstāklis var ietekmēt pamatlietas izskatīšanu, norādīja Leja.

Saskaņā ar apsūdzību, kukuļošana notikusi laika periodā no 2007. gada 1. augusta līdz 2010. gada 15. jūnijam. Kukulis dots par to, lai "Latvenergo" rīkotajā konkursā par Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregātu Nr.4, 5, 7 rekonstrukciju par izdevīgāko tiktu atzīts uzņēmuma "Alstom Power Sweden AB" piedāvājums un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums par iekārtu iegādi.

Kopējais kukuļu apmērs bijis 627 100 eiro jeb 440 728 lati, atgādina LETA.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!