Foto: DELFI
Februāra vidū stājies spēkā Augstākās tiesas (AT) notiesājošais spriedums, ar kuru bijušajam Rīgas domes Īpašuma atsavināšanas pārvaldes priekšniekam Jānim Plotniekam, kā arī bijušajai Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas referentei Dacei Māklerei par kukuļošanas noziegumiem piespriesti nosacīti brīvības atņemšanas sodi.

Izskatot šo lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 28.septembrī Plotnieku atzina par vainīgu kukuļņemšanā un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem ar daļēju mantas konfiskāciju. Apgabaltiesa nolēma konfiscēt arī kukuļos saņemto naudu - 12 600 latus - un papildus 1600 latus, 350 ASV dolārus (174 latus) un 450 eiro (224 latus). Apsūdzētais savu vainu pilnībā atzina.
Savukārt AT Krimināllietu tiesu palāta pērn 7.oktobrī, izskatot lietu apelācijas kārtībā, Plotnieku atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL) panta par kukuļa piesavināšanos un par to sodīja viņu ar divu gadu brīvības atņemšanu nosacīti, paredzot tikpat ilgu pārbaudes laiku. AT noņēma arestu no Plotnieka skaidras naudas līdzekļiem, kurus pirmās instances tiesa bija nospriedusi konfiscēt un kuri atradās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja depozīta kontā.

Mākleri apgabaltiesa 2007.gada rudenī bija atzinusi par vainīgu pēc KL pantiem par kukuļdošanas organizēšanu un piesavināšanos, sodot viņu par to ar reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas, taču četrus gadus vēlāk, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Mākleri atzina par vainīgu kukuļdošanas mēģinājuma atbalstīšanā. Par to apelācijas instances tiesa apsūdzēto sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu un trim mēnešiem, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku, savukārt pēc panta par piesavināšanos Māklere tika attaisnota.

Kādreizējo Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas referenti Anitu Klāsoni Rīgas apgabaltiesa šajā pašā lietā 2007.gada rudenī bija atzinusi par vainīgu pēc KL panta par starpniecību kukuļošanā, piespriežot viņai nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku. Attiecībā uz Klāsoni pirmās instances spriedums netika pārsūdzēts, tomēr AT pērn rudenī nosprieda, ka viņa ir atzīstama par vainīgu kukuļošanas starpniecības mēģinājumā. Tas gan nespēja mainīt Klāsonei piespriesto soda mēru - brīvības atņemšanu nosacīti uz vienu gadu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Savukārt uzņēmēju Aleksandru Melnbārdi Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 28.septembrī bija atzinusi par vainīgu kukuļdošanā un sodījusi ar nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un tikpat ilgu pārbaudes laiku. Pērn 7.oktobrī, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta Melnbārdi atzina par vainīgu kukuļdošanas mēģinājumā un par to sodīja viņu ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pusotru gadu, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Daļā, kurā apgabaltiesa bija noraidījusi Rīgas domes pieteikto mantiskās kompensācijas prasību 26 000 latu apmērā, AT pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Lai gan prokuratūra par AT Krimināllietu tiesu palātas 2011.gada 7.oktobra spriedumu, kas bija maigāks nekā pirmās instances spriedums, bija iesniegusi kasācijas protestu, AT Senāts šā gada 16.februārī to noraidīja, līdz ar to apelācijas instances tiesas spriedums stājās likumīgā spēkā, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā ziņots, 2005.gada decembrī kāds uzņēmējs ar lūgumu atrisināt jautājumu par viņa firmai iznomāto zemesgabalu vērsies pie savas paziņas Mākleres, kura vispirms ieteikusi vērsties pie Plotnieka, bet vēlāk arī nodevusi kukuli, iesaistot Klāsoni, liecina apsūdzība.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka trīs dienas pirms attiecīgā jautājuma skatīšanas Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas sēdē uzņēmējs nodevis vienam no starpniekiem pieprasīto kukuli. Plotnieks paņēmis kukuli pēc konkrētā lēmuma pieņemšanas komitejas sēdē.

Izmeklētāju skatījumā Mākleres rīcībā bija saskatāmas arī piesavināšanās pazīmes. Saskaņā ar lietas materiāliem viņa piesavinājusies uzticētās iebraukšanas atļaujas Vecrīgā, nodevusi un pārdevusi tās personām, kas nav domes amatpersonas vai darbinieki. Tomēr pēc panta par piesavināšanos gan Māklere tika attaisnota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!