Foto: LETA

Marta beigās balsu pirkšanas lietā par labu nu jau bijušajam "Vienotības" politiķim Dzintaram Zaķim stājies spēkā viņa draugam, uzņēmējam Andrim Kozulim, notiesājošs spriedums.

Kā informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, AT Krimināllietu departaments 30. martā krimināllietā par balsu pirkšanu 2014.gada oktobrī Sakstagala pagastā 12. Saeimas vēlēšanās atstāja negrozītu Latgales apgabaltiesas spriedumu.

Ar apelācijas instances tiesas spriedumu konstatēts, ka apsūdzētie - Kozulis un vietējais iedzīvotājs Andrejs Sačkovskis - ir veikuši darbības, kavējot personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un pret vienu no apsūdzētajiem kriminālprocess izbeigts, apsūdzēto nereabilitējot, un otrs apsūdzētais sodīts ar naudas sodu 75 minimālo mēnešalgu apmērā.

AT lēmums nav pārsūdzams.

Jau vēstīts, ka Latgales apgabaltiesa 2016. gada oktobrī atzina Kozuli par vainīgu un piespriedusi viņam naudas sodu 75 minimālo mēnešalgu jeb tobrīd 27 000 eiro apmērā. Kozulim piemērots arī divu gadu aizliegums ieņemt Viļānu novada domes deputāta amatu un piedalīties Saeimas, Eiroparlamenta un pašvaldību vēlēšanās. Pret otru apsūdzēto Sačkovski lieta tika izbeigta saistībā ar minētās personas nāvi, viņu nereabilitējot.

Rēzeknes tiesa pirmajā instancē atzina Sačkovski par vainīgu un piemēroja viņam brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz pusotru gadu. Tāpat viņam tika noteikts aizliegums tuvoties konkrētām personām un aizliegums atstāt valsti. Savukārt apsūdzēto Kozuli tiesa bija atzinusi par nevainīgu un attaisnojusi. Viņam atcelts arī aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Kozuļa advokāts Oskars Rode iepriekš tiesā norādīja, ka lieta nav viennozīmīga. Tajā daudz liecību sniegušas daudzas personas, un vairākas no tām sniegušas dažādu informāciju. Faktiski neviena no liecinieku sniegtajām liecībām īsti neparāda Kozuļa vainu, norādīja advokāts. Ja arī kādā liecībā figurē Kozuļa vārds, tad tā ir tikai atsauce uz kādu citu personu, ka to teicis kāds cits. Tās nav tiešas liecības pret Kozuli, teica Rode.

Advokāts arī norādīja, ka divās iepriekšējās balsu pirkšanas lietās, kurās spēkā stājušies spriedumi, arī nav noskaidrots, kas un kā labā veicis nelikumīgās darbības. Rode uzskatīja, ka iegūtie pierādījumi nav pietiekami, lai varētu tikt pierādītas Kozuļa prettiesiskās darbības, tādēļ vienīgais loģiskais lēmums esot viņu attaisnot.

Abi vīrieši tika apsūdzēti pēc Krimināllikuma 90. panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā.

Kā iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Eiduka, prokuratūra uzskata, ka apsūdzētās personas pamudināja vēlētājus par dažāda apmēra naudas atlīdzību piedalīties 12. Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, balsojot par politiskās partijas deputātu kandidātu sarakstu un par vienu konkrētu deputātu, un balsošanas gaitā vēlēšanu zīmē ar "+" atzīmēt attiecīgo deputāta kandidātu, bet nosvītrot atlikušo kandidātu vārdus un uzvārdus.

Divās lietās par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās "Vienotības" deputāta amata kandidāta Zaķa labā jau ir stājušies spēkā spriedumi. Par minēto likumpārkāpumu Rēzeknes tiesa ir piespriedusi Viktoram un Aleksandram Balaboliniem attiecīgi 180 un 160 stundas piespiedu darba. Rēzeknes tiesa atzinusi par vainīgu un piespriedusi 100 stundas piespiedu darba arī Jevgeņijam Brovčenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!