Foto: AFI

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa saņēmusi uzņēmēja Raimonda Štālberga apelācijas sūdzību par spriedumu, ar kuru viņam piespiests septiņu gadu un sešu mēnešu ilgs cietumsods par 7,5 miljonu eiro izspiešanu no bijušā Muitas kriminālpārvaldes šefa Vladimira Vaškeviča sievas Ināras Vilkastes, informēja tiesā.

Ar Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu Štālbergam jāmaksā teju 1,1 miljona latu liela kaitējuma kompensācija Vilkastei. Tiesa nolēma Štālbergam arī konfiscēt mantu.

Tiesa uzņēmēju atzina par vainīgu izspiešanā, dokumenta nolaupīšanā vai izspiešanā, dokumenta viltošanā, ziņu neatļautā iegūšanā vai izpaušanā.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa gan pagaidām vēl nav izlēmusi, vai Štālberga iesniegto apelācijas sūdzību pieņemt izskatīšanai. Ja sūdzība tiks pieņemta, tā būs jāskata Rīgas apgabaltiesai.

Štālbergs pašlaik neatrodas cietumā. Tiesa pagaidām atstājusi viņam spēkā ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Vilkaste pašlaik ir apsūdzēta tā sauktajā Rīgas domes amatpersonu lietā, kur apelācijas instance viņai piesprieda divu gadu cietumsodu. Spriedums patlaban ir pārsūdzēts Augstākās tiesas Senātā.

Jau vēstīts, ka Štālbergs apsūdzēts par 7,5 miljonu eiro izspiešanu no bijušā Muitas kriminālpārvaldes šefa Vaškeviča sievas Vilkastes. Apsūdzība 1971.gadā dzimušajam uzņēmējam uzrādīta par izspiešanu, kā arī dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga nolaupīšanu, slēpšanu, tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, kā arī par nolaupītā dokumenta, zīmoga vai spiedoga izmantošanu vai realizēšanu.

Krimināllikums par izspiešanu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem ar mantas konfiskāciju vai bez tās.

Štālbergu iepriekš aizturēja policija par mēģinājumu izspiest naudu no savas biznesa partneres Vilkastes, pretējā gadījumā draudot izplatīt kompromitējošus materiālus. Par līdzdalību izspiešanā policija aizturēja iepriekš sodītu 1984.gadā dzimušu vīrieti, taču pret viņu kriminālprocesu vēlāk izbeidza.

Iepriekš presē izskanējis, ka Vilkaste par aptuveni 31 miljonu latu pārdevusi apmēram 24 hektārus lielus zemes gabalus Mežaparkā. Štālbergs laikrakstam "Diena" apgalvojis, ka darījums ir abu ieguldījums un Vilkaste esot viņu piekrāpusi. Saskaņā ar vienošanos Štālbergam pienākusies daļa summas no noslēgtā darījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!