Šogad notikušās triju uzņēmēju slepkavības drīzāk ir sakritība, nevis raksturo vispārējo situāciju valstī, uzskata Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris. Kā Staris atzina šodien intervijā Latvijas Radio, šādas viņa pārliecības pamatā ir iepriekšējo smago noziegumu un pasūtījuma slepkavību izmeklēšanas rezultāti, kas atklāj šo slepkavību motivāciju un citus apstākļus.
Šogad notikušas jau trīs uzņēmēju slepkavības - nogalināts tirdzniecības centra "Tallinn" līdzīpašnieks Eduards Baburgs, SIA "Ieviņas S" īpašnieks Valkas pagasta padomes deputāts Andrejs Sīmanis un AS "Valpro Corp." īpašnieks un prezidents Edgars Čapus.

Staris uzsvēra, ka gan iekšlietu ministram, gan ģenerālprokuroram esot pārliecība, ka šīs slepkavības tiks atklātas. "Es garantēju, ka slepkavības tiks atklātas, tas ir tikai laika jautājums," sacīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs.

Staris norādīja, ka, izmeklējot Čapus slepkavību, izvirzīta versija par slepkavības saistību ar nogalinātā uzņēmējdarbību, jo esot vērojams "zināms konflikts" ar tādas pašas produkcijas ražotājiem Lietuvā un Polijā. Šo valstu tiesībsargājošajām institūcijām jau ir lūgta tiesiskā palīdzības.

Staris atzina, ka viena no izmeklēšanas versijām ir saistīta ar konfliktu, kas Čapus vadītajam uzņēmumam "Valpro Corp." bija izveidojies ar kādu Lietuvas firmu, kas uzsākusi ražot benzīna kannas ar vāciņiem, kas identiski Valmieras uzņēmumā ražotajām kannām. Tomēr tiekot strādāts arī pie šīs versijas vairākām apakšversijām, kuras Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs neatklāja.

Komentējot politiķu vēlmi pēc pēdējā laika skaļajām slepkavībām atstādināt tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas, Staris atgādināja, ka gan viņš, gan Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa pēc Čapus slepkavības bija gatavi uzņemties morālo atbildību un atkāpties no amata, taču uzsvēra, ka amatpersonām būtu jāstrādā, nevis jābaidās par iespēju zaudēt amatu.

Staris norādīja, ka daudzas tā saucamās skaļās slepkavības ir atklāts, vai vismaz noskaidroti to pasūtītāji un organizētāji, tikai atliek pierādīt viņu vainu. Turklāt policija daudz darot, novēršot vēl tikai ieplānotus noziegumus. Rītā, kad tika nogalināts Čapus, policija esot novērsusi plānotu kāda cita uzņēmēja slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!