Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts policija (VP) sadarbībā ar robežsardzi, Ieslodzījumu vietu pārvaldi un citām struktūrvienībām no Eiropas Savienības (ES) uzgājusi uz pēdām divām noziedzīgām grupām, kas nodarbojušās ar sieviešu vervēšanu fiktīvām laulībām, žurnālistus informēja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 3.nodaļas priekšnieks Armands Lubarts.

Fiktīvo laulību organizēšana laika gaitā pāraugusi reālā cilvēku tirdzniecībā.

Patlaban divās vietās aizturētas deviņas personas, par aizdomās turētajām atzītas 13 personas, no kurām vairākām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Meklēšanā izsludināti divi Pakistānas iedzīvotāji. Par cilvēktirdzniecībā cietušām kriminālprocesā atzītas piecas Latvijas iedzīvotājas, no kurām viena atteicās no cietušā statusa. Kā iespējamie upuri apzinātas un nopratinātas vairāk nekā 70 personas.

Policija izmeklēšanā arī noskaidrojusi, ka divas Latvijā ieslodzījumā esošas personas, izciešot sodu par citiem noziegumiem, līdzdarbojās iepriekšminētajā cilvēktirdzniecībā.

Tāpat izmeklēšanā noskaidrojies, ka organizētās grupas dalībnieki bija izveidojuši plašu personu loku, kas vervēja potenciālās līgavas, lai tās piekristu stāties fiktīvajās laulībās ar trešo valstu pilsoņiem Īrijā, Anglijā un Kiprā. Uz šīm valstīm, meklējot darba iespējas, devās Latvijas pilsones, kas labprātīgi piekrita vai arī tika maldinātas un piespiestas stāties laulībā ar trešās valsts pilsoņiem.

Pārsvarā līgavaiņi bija no Pakistānas, Indijas, Bangladešas, Lesoto Karalistes, Maurīcijas, Ēģiptes un citām valstīm, tādējādi tika atvieglota viņu iekļūšana ES un Šengenas zonā. Meitenēm noziedznieki par laulībām piesolīja "pasakainu samaksu". Pārsvarā par piekrišanu stāties fiktīvajās laulībās sievietēm maksāts līdz 2000 eiro.

Visvairāk vervēšana tika izvērsta internetā un caur paziņām. Mērķvalstī Latvijas sievietes sagaidīja grupējumu līdzdalībnieki, kuri pārsvarā bija no Pakistānas un Indijas. Viņi atņēma pases, liedza pārvietoties un vairākos gadījumos pret viltus līgavām pielietoja draudus, fizisku iespaidošanu un pat izvarošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!