Muitas kontroles punktā Rīgas Brīvostas teritorijā kādā no Ķīnas nākušā kravas konteinerā ceturtdien atklāti vairāk kā desmit miljoni "L&M" markas cigaretes ar Krievijas akcīzes markām, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Krava atklāta starptautiskas muitas operācijas "Sirocco" laikā. Pastāv aizdomas, ka minētās kontrabandas cigaretes ir marķētas ar viltotu "L&M" zīmolu. Šis ir otrais šogad atklātais šādā veidā transportētais konteiners ar cigaretēm no Ķīnas.

Saskaņā ar pavaddokumentiem no Ķīnas nākušajā kravā bija jābūt tapetēm. Taču, pārbaudes laikā, VID tajā atklāja ievērojamu daudzumu "L&M" markas cigaretes ar Krievijas akcīzes markām. Cigarešu iepakojumi un arī Krievijas akcīzes markas, visticamāk, ir viltotas. VID speciālisti lēš, ka kravā kopumā varētu būt vairāk kā 10 miljoni kontrabandas cigarešu.

Kravas dokumentos bija norādīts, ka krava ir ceļojusi no Ķīnas caur Roterdamu uz Latviju, bet kā kravas saņēmējs minēts kāds uzņēmums Krievijā, taču VID Muitas kriminālpārvaldes speciālisti uzskata, ka patiesībā cigaretes bija plānots realizēt Eiropas Savienībā, kur cigarešu cenas ir ievērojami augstākas nekā Krievijā.

Drīzumā par faktu uzsāks kriminālprocesu. Likuma pants, pēc kura kriminālprocess tiks uzsākts, kā arī cigarešu skaits tiks precizēts tuvāko dienu laikā.

Starptautiskajā muitas operācijā "Sirocco", ko iniciēja Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojs (European Anti-Fraud Office (OLAF)) un kuras laikā ceturtdien veikts vērienīgais kontrabandas cigarešu atklājums, piedalījās visu Eiropas Savienības un Vidusjūras reģiona valstu muitas dienesti.

Pateicoties atklājumam, ir novērsts kaitējums valsts budžetam apmēram 600 tūkstošu latu apmērā.

Cigarešu marķējuma paraugi nosūtīti ekspertīzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!