Foto: DELFI

Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" (PSKUS) darbiniekiem, kuri, saskaņā ar apsūdzību, par 5000 eiro nelikumīgi sagatavojuši Dānijas pilsonim attaisnojumu par neierašanos Augstākajā tiesā (AT) saistībā ar viņa izdošanu Vācijai.

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļā pieņemti lēmumi par septiņu personu, tajā skaitā četru PSKUS darbinieku saukšanu pie kriminālatbildības. Apsūdzības izvirzītas par neatļauta labuma nodošanu un pieņemšanu un par dalību un līdzdalību dokumenta, kas atbrīvo no pienākumiem, viltošanā, pavēstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Saskaņā ar apsūdzību, viena persona pieprasījusi un pieņēmusi prettiesisku labumu - 5000 eiro. No šiem 5000 eiro persona tālāk prettiesiska labuma saņēmējiem nodevusi 600 eiro un divas reizes pa 50 eiro. Atlikušo summu - 4300 eiro - šī persona paturējusi sev.

Prokuratūra plašāku informāciju par apsūdzības būtību nesniedza, tostarp, netiek atklāts kāda veida dokuments viltots.

Jau ziņots, ka lieta saistīta ar to, lai nodrošinātu Dānijas pilsoņa attaisnojumu par neierašanos AT saistībā ar viņa izdošanu Vācijai.

Šī nav pirmā reize, kad KNAB radušās aizdomas par korupciju šajā slimnīcā. 2013.gada nogalē izskanēja ziņas, ka KNAB veicis kratīšanu toreizējās slimnīcas valdes priekšsēdētājas Rūtas Valteres darba kabinetā. Viņa pašlaik tiek tiesāta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un krāpšanu.

Tāpat KNAB iepriekš radušās aizdomas par korupciju citā lielā Latvijas medicīnas iestādē - VSIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" (RAKUS). Pagājušā gada vasarā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūra nolēma saukt pie kriminālatbildības septiņus RAKUS medicīnas darbiniekus.

Šajā lietā vienai personai celta apsūdzība par valsts amatpersonas bezdarbību, četras personas sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma panta par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, savukārt divām personām celtas apsūdzības par prettiesiska labuma pieprasīšanas pieņemšanas organizēšanu. Lieta pagaidām vēl nav nosūtīta tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!