Foto: F64
Juta Strīķe ir pārsūdzējusi sev nelabvēlīgo spriedumu strīdā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par viņai piemēroto disciplinārsodu - rājienu.

Kā norādīja Rīgas apgabaltiesā, 6.jūlijā tiesā tika saņemta Strīķes kasācijas sūdzība. Pagaidām gan tiesā nav bijis lēmuma par tās pieņemšanu vai nepieņemšanu.

Apgabaltiesa jūnija sākumā pilnībā noraidīja Strīķes prasību pret KNAB par viņai piemēroto rājienu. Savukārt pirmās instances tiesa pērn novembrī atcēla KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par rājiena piemērošanu Strīķei. KNAB preses pārstāve Laura Dūša toreiz informēja, ka KNAB pauž izbrīnu par tiesneses Mairas Griķes spriedumu. Neizpratni par minēto tiesas nolēmumu pastiprinot arī apstāklis, ka Ģenerālprokuratūras pārstāve pievienojās KNAB viedoklim un sniedza atzinumu, ka Strīķe nav ievērojusi iekšējos drošības kārtības noteikumus saistībā ar valsts noslēpuma objektu aizsardzības pasākumiem.

Disciplinārlieta bija saistīta ar to, ka Strīķei nebija izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un, atjaunojot viņu amatā, viņai ar iestādes vadītāja rezolūciju tika noteikti pārvietošanās ierobežojumi, lai nodrošinātu likumā "Par valsts noslēpumu" noteikto valsts noslēpuma objektu aizsardzību.

Tomēr tika konstatēti fakti, kas liecināja, ka Strīķe nav ievērojusi minēto rezolūciju, līdz ar to tika sākta disciplinārlieta. Šīs disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju vadīja bijušais Drošības policijas darbinieks, KNAB Iekšējās drošības nodaļas vadītājs Jānis Roze.

Jau ziņots, ka 2013.gada 20.decembrī KNAB priekšnieks, pamatojoties uz Strīķes darbības un tās rezultātu atkārtotu novērtēšanu un ņemot vērā to, ka Strīķe nenovērsa iepriekšējā novērtēšanā norādītās nepilnības savā darbībā, par ilglaicīgiem un sistemātiskiem pārkāpumiem nolēma Strīķi kā neatbilstošu ieņemamam amatam atbrīvot no darba.

Toreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V) 2014.gada 7.janvārī Streļčenoka lēmumu atcēla, taču 14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti. 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā. Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei, bet šoreiz jaunā valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) strīdā neiejaucās un Streļčenoka rīkojumu neatcēla, līdz ar to tika sākta tiesāšanās.

Tiesāšanās laikā Strīķe jau ir pārcelta KNAB Juridiskās nodaļas galvenā speciālista (jurista) amatā - Streļčenoks pērn 11.jūlijā parakstīja rīkojumu par toreizējās savas vietnieces Strīķes disciplinārsodīšanu un nolēma viņu pazemināt amatā uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, sākot ar 21.jūliju. No šī datuma Strīķe tika iecelta par biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas galveno speciālisti iesniegumu pieņemšanas jautājumos. Taču tiesa pērn decembra sākumā apmierināja Strīķes prasību lietā par pazemināšanu amatā, atceļot šo lēmumu. Tomēr spriedums šajā daļā nestājās spēkā nekavējoties. Rīgas apgabaltiesa nesamaksātas valsts nodevas dēļ nepieņēma KNAB apelācijas sūdzību šajā lietā.

Tikmēr pērn stājās spēkā spriedums par Strīķes atjaunošanu amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!