Rīgas bērnu tiesību aizsardzības centra rīkotajā telefonakcijā ziņots par vairākiem seksuālās vardarbības gadījumiem ģimenē, uz ielas un arī kāds gadījums par iespējamu seksuālu uzmācību Daugavpils Pedagoģiskajā augstskolā.
Centra uzticības telefona sarunu vadītāja Inta Biezā informē, ka viens no zvaniem liecina, ka minētajā augstskolā strādā vīrietis, kurš it kā nodarbojas ar zēnu izmantošanu. Šīs runas nav pierādītas un esot tikai runu līmenī, tomēr centrs vēlas iepazīties ar situāciju.

Kāda sieviete zvanījusi un informējusi par to, ka viņas pirmsskolas vecuma meitenīti seksuāli izmanto meitenes tēvs.

Savukārt kāds 18 gadus vecs jauneklis zvanījis uz centru un lūdzis padomu, jo viņš nesen naktī kādā Rīgas tunelī tika izvarots. Puisis baidās iet pie ārsta un uz policiju. Centra darbinieki, iespējams, ir pārliecinājuši cietušo vērsties policijā.

Bija kaimiņu zvans par to, ka mevarot izturēt kaimiņienes izturēšanos pret savu meitu - viņa sit meiteni, pieprasa izpildīt prasības, kas nav izpildāmas, un vēlāk meiteni sit. Kaimiņi naktīs nevarot gulēt, jo meitenīte nežēlīgi kliedzot.

Māte naktīs uzdodot meitenei lasīt grāmatu un pēc tam atstāstīt lasīto. Ja no miega uzceltais bērns nespēj veikli lasīt un atstāstīt, meitene tiek sista. Par šo gadījumu jau ir informēta bāriņtiesa un policija.

Daudzi zvani liecinājuši, ka skolās tomēr tiek pieprasīta obligātā vecāku skolas nauda. Daudzu bērnu vecāki nespēj nomaksāt naudas, bērni cieš no nievājošas attieksmes klasē un no skolotāju puses.

Zvanījuši vairāki bērni, kas informē par savu draugu - vienaudžu problēmām ģimenē, jo cietušie bērni baidās ziņot.

Telefonakcija notika no 15. līdz 22.novembrim un šajā laikā bijuši aptuveni 200 zvanu par dažādām lietām.

Biezā sacīja, ka kopumā situācija ar bērnu tiesību aizstāvēšanu Latvijā ir ļoti smagā stāvoklī - nav reālas varas, kas spētu aizstāvēt bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!