Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien apcietināja trešdien incidentā uz Salu tilta iesaistīto bijušo Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsnieku Edgaru Gulbi.
Apcietinājums viņam piemērots kā drošības līdzeklis kriminālprocesā, kurā Gulbis ir aizdomās turētā persona.

Policija lūdza apcietināt Gulbi, lai varētu viņu pārvest uz Olaines cietuma slimnīcu, iepriekš paziņoja iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC).

Gulbja advokāts Kārlis Paleps žurnālistiem nevarēja pateikt, kad Gulbi varētu pārvietot uz Olaines cietuma slimnīcu. Patlaban Gulbis ārstējas slimnīcas "Gaiļezers" toksikoloģijas-reanimācijas nodaļā, un veselības stāvokļa dēļ viņš piektdien nepiedalījās tiesas sēdē.

Slimnīcas toksikoloģijas-reanimācijas nodaļas ārsts Aldis Zosēns pauda viedokli, ka Gulbis pašlaik nav transportējams uz citu iestādi.

Arī advokāts uzskata, ka Gulbis nav pārvietojams uz cietuma slimnīcu. "Mēs neredzam veidu, kā var izpildīt apcietinājumu slimnīcā ievietotam cilvēkam, viņu nespīdzinot," sacīja advokāts.

Paleps žurnālistiem pauda pārsteigumu par to, ka tiesa nav ņēmusi vērā procesuālos un cilvēktiesību pārkāpumus, "kas joprojām turpinās." Advokāts izdarīja secinājumu, ka "neviens nevar būt drošs par savu tiesību ievērošanu no to institūciju puses, kam šīs tiesības būtu jāsargā".

"Biju domājis, ka tiesa ir neatkarīga, taču tagad apšaubu šo faktu," sacīja advokāts.

Paleps apgalvoja, ka noteikti pārsūdzēs lēmumu par apcietinājuma piemērošanu Gulbim. Pēc advokāta domām, procesa virzītājs nepierādīja nevienu pamatotu argumentu apcietinājumam, turklāt Gulbim nebija iespējas tikties ar saviem aizstāvjiem.

Pašlaik ne Gulbis pats, ne viņa advokāti nezina, par ko Gulbis ir apcietināts, sacīja Paleps. Viņš uzskata, ka Gulbim tiek liegtas tiesības uz aizstāvību

Kā ziņots, trešdienas novakarē pēc aizturēšanas aizdomās par krāpšanu Gulbis mīklainos apstākļos uz Salu tilta izlēca vai izkrita, vai tika izgrūsts no policijas automašīnas un pēc tam ielēca Daugavā. Patlaban Gulbis ārstējas slimnīcas "Gaiļezers" toksikoloģijas-reanimācijas nodaļā.

Gulbja veselības stāvoklis ir uzlabojies, un pirmdien, 1.oktobrī, tiks veikti kontroles medicīniskie pārbaudījumi, pēc kuriem ārstu konsīlijs lems, cik ilgu laiku viņam būs jāpavada ārstniecības iestādē, informēja slimnīcas "Gaiļezers" toksikoloģijas-reanimācijas nodaļas vadītāja Vija Cera.

Jau ziņots, ka tiesa Gulbim 23.augustā aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča auto dedzināšanu kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet pagājušajā nedēļā, 21.septembrī, viņš tika atbrīvots, jo nebija pamata apcietinājuma termiņu pagarināt, norādīja izmeklēšanas tiesneša palīdze Olga Dubova.

Gulbja dzīvesbiedre Iveta Šteina 21.septembrī devusies uz Valsts policiju, lai vestu Gulbi mājās, taču viņa veselības stāvoklis bijis tāds, ka nācies braukt uz Militārās medicīnas centru. "Viņš bija kā jēla ola, viņš pat neapjēdza, kas notiek apkārt," sacīja Šteina, kura uzskata, ka Gulbis apcietinājumā spīdzināts.

Policija un iekšlietu ministrs noliedz vardarbību pret Gulbi, tomēr Tiesībsarga birojs pēc savas iniciatīvas jau uzsācis pārbaudi, jo pastāv aizdomas, ka Gulbja gadījumā pieļauts rupjš cilvēktiesību pārkāpums.

Trešdien, 26.septembrī, Gulbi atkārtoti aizturēja Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki. Tas noticis jauna kriminālprocesa gaitā, kas ierosināts par krāpšanu noziedzīgā grupējumā. Policija nekomentē, kā notikusi krāpšana.

Policija incidentu uz Salu tilta traktē kā Gulbja bēgšanas mēģinājumu, bet gan Šteina, kas braukusi automašīnā aiz Gulbja konvojētājiem, gan advokāts Aleksandrs Ogurcovs ir pārliecināti, ka vīrietis no automašīnas, visticamāk, ir izgrūsts.

Saistībā ar Gulbja iespējamo bēgšanas mēģinājumu premjers Aigars Kalvītis (TP) ir paziņojis, ka Latvijā darbojas nopietns noziedzīgs grupējums, kurā apvienojušies bijušie Valsts drošības komitejas darbinieki, bijušie padomju armijas desantnieki, kā arī bijušie un pat esošie Latvijas specdienestu darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!