Rīgas pilsētas Vidzemes pilsētas tiesa šodien apcietināja aizdomās par vairākiem noziegumiem aizturēto bijušo Saeimas deputātu Oskaru Grīgu (LSDSP).
Apcietinājums piemērots uz desmit dienām. Tiesas lēmumu var pārsūdzēt septiņu dienu laikā Rīgas apgabaltiesā.

Bijušais deputāts, kuru policija tur aizdomās par vairāku noziegumu izdarīšanu, šodien tiesā noraidīja visus viņam inkriminētos noziegumus un stāstīja savu notikušā versiju. Skaidrojot atklāto nelegālo pieslēgumu naftas vadam viņam piederošā īpašumā, Grīgs apgalvoja, ka pussagruvušajā īpašumā ilgstoši nav bijis un vēlējies to pārdot. Viņš pat vairākkārt laikrakstos ievietojis sludinājumus, līdz beidzot noslēdzis nomas līgumu. Viņš kategoriski noraidīja apgalvojumus par savu līdzdalību dīzeļdegvielas zādzībā.

Arī nelikumīgu ieroču glabāšanu Grīgs neatzina, sakot, ka munīcija lielā skaitā viņam 1991.gada vasarā ar zemessardzes pavēli tikusi iedalīta un viņš kā zemessardzes vienības komandieris bijis atbildīgs par kāda objekta nosargāšanu, ja sāktos bruņota pretošanās.

Daļa ieroču tolaik tikusi paslēpta dažādās Kurzemes vietās, kur arī izvietoti pārtikas krājumi. Pērnajā gadā Grīgs atklājis, ka mitruma dēļ ieroči sākuši bojāties, tādēļ daļu pārvedis uz savām mājām Tukuma rajonā.

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki savukārt uzskata, ka Grīgs no atrastās munīcijas nelikumīgi glabājis medību bisi un izdarījis aptuveni 10 tonnu dīzeļdegvielas zādzību no "LatRosTrans" dīzeļdegvielas vada. Izmeklēšanā konstatēts, ka zādzības rezultātā uzņēmumam nodarīts aptuveni 2000 latu liels materiālais zaudējums.

Nelikumīgais pieslēgums no Grīgam piederošā īpašuma līdz dīzeļdegvielas zādzības vietai vien bija 800 metrus garš.

ONAP pārstāvis tiesā arī atklāja, ka sākotnēji bijušajam deputātam piemērots drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, jo kukuļa piedāvājumu Tukuma Ceļu policijas priekšniekam aizturētais skaidrojis ar vēlmi pārbaudīt, vai Ceļu policijas priekšnieks ir korumpēts.

Lūdzot piemērot apcietinājumu, ONAP pauda viedokli, ka Grīgs, atrodoties brīvībā, varētu traucēt objektīvai lietas izmeklēšanai, ko atzina arī tiesa, piemērojot bargāko no drošības līdzekļiem. Tāpat tika norādīts, ka vēl jānoskaidro nozieguma līdzdalībnieki, personas, kuras Grīgam pārdevušas ieroci, kā arī tiek meklētas kravas automašīnas, ar kurām tika pārvadāta nelikumīgi iegūtā dīzeļdegviela.

Grīga aizstāvis - advokāts Juris Grīnvalds tiesas sēdē atklāja atsevišķus izmeklēšanas notikumus. Piemēram, ka bijušā deputāta aizturēšanā piedalījusies speciālo uzdevumu vienība, kura aizturēšanu veikusi naktī. Pēc tam Grīgs nogādāts Rīgā un plkst.2 sniedzis liecības policijai. Taču ar to neesot beigušies "ceļojumi", un Grīgs nogādāts reģionālajā ONAP pārvaldē Jelgavā.

Policija pēc nopratināšanas un drošības līdzekļa - paraksta par dzīvesvietas nemainīšanu - piemērošanas Grīgam atdevusi viņa personīgās mantas, tai skaitā arī pielādētu ieroci. Par šādu faktu advokāts ir neizpratnē, tādēļ policistu rīcību lūgs izvērtēt iekšlietu ministram.

Vēl pēc visu mantu atdošanas Grīgs vēlreiz vests uz Tukuma rajona mājām, kur jau veiktajā kratīšanā atrasts gan ieroču arsenāls, gan nelikumīgais pieslēgums.

LETA jau ziņoja, ka policija Grīgu 27.aprīlī aizturēja aizdomās par nelegālu pieslēgumu dīzeļdegvielas vadam Polocka-Ventspils, nelikumīgu ieroču glabāšanu un mēģinājumu piekukuļot policistu.

Grīgs Tukuma Ceļu policijas priekšniekam Vilnim Vecriņķim piedāvājis kukuli 4000 latu mēnesi, lai Vecriņķis "piesegtu" no naftas produktu vada nozagtās degvielas transportēšanu. Grīgs vēlējies, lai degvielas transportēšanas laikā Irlavas pagastā līdz autoceļam Rīga-Ventspils netiktu izliktas policijas patruļas.

Bijušā deputāta zemnieku saimniecībā Tukuma rajona Tumes pagastā veiktajā kratīšanā policija atrada divus pistoļu klusinātājus, trīs mazkalibra pistoles un vienu "Beretta" pistoli, 12.kalibra bisi, kā arī 3479 dažāda kalibra patronas.

Grīga saimniecībā policija uzgāja arī vismaz 13 tonnas no SIA "LatRosTrans" cauruļvada nozagtas degvielas.

Sazvanīts pa mobilo telefonu, Grīgs dažas stundas pirms aizturēšanas aģentūrai LETA sacīja, ka "policija dara savu darbu", tomēr sīkākus komentārus nesniedza, vien paziņoja, ka "būs saruna vēl augstākā līmenī".

"Es atsakos runāt. Netaisīsim sensāciju, kur tās nav," sacīja Grīgs.

Policija ierosinājusi krimināllietu pēc Krimināllikuma 323.panta 1.daļas par kukuļdošanu un 233.panta 2.daļas par ieroču nelikumīgu glabāšanu. Savukārt saistībā ar nelikumīgo pieslēgšanos un degvielas zādzību no dīzeļdegvielas vada Polocka-Ventspils policija vēl turpina pārbaudes un tuvākajā laikā lems par krimināllietas ierosināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!