Foto: LETA
Rīgas Centra rajona tiesa ceturtdien apcietināja bijušo Saeimas deputātu un Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžeikaru (LPP/LC), žurnālistiem pēc tiesas sēdes apliecināja Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks.

"Mēs tomēr uzskatām, ka šī lieta ir politiska atriebība Dzintaram Jaundžeikaram, jo tie faktiskie apstākļi, kas norādīti ierosinājumā par apcietinājuma piemērošanu, nav radījuši mums nekādas šaubas, ka tiešām tas ir mēģinājums atriebties," uzsvēra advokāts.

Uz jautājumu, kas gribējis atriebties, advokāts atbildēja: "Ja mēs paskatīsimies kaut vai ziņu aģentūru pēdējo dienu paziņojumus, mēs redzam, ka 1.novembrī plkst.19 Dzintars Jaundžeikars izteicies par Satversmes aizsardzības biroja darbību, pēc trīs stundām ģenerālprokurors parakstījis lēmumu par kratīšanas izdarīšanu viņa dzīvesvietā, un vēl pēc divām stundām viņš tika aizturēts. Arī tie materiāli un informācija, kas parādījās lēmumā par kratīšanas izdarīšanu, saturēja ļoti paviršu informāciju, kas norāda uz to, ka lieta ir ierosināta lielā steigā ‒ ierosināšanas datums ir 1.novembris."

Jaundžeikars par savu aizturēšanu negribot sniegt komentārus, līdz ar to Rebenoks iepriekšminētajā paudis tikai savu kā advokāta viedokli. Viņš gan uzreiz norādīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izteiktās aizdomas par Jaundžeikaru nav pamatotas.

Advokāts pastāstīja, ka bijušajam iekšlietu ministram un Nacionālās drošības komisijas vadītājam inkriminēti divi Krimināllikuma panti ‒ valsts noslēpuma izpaušana un korespondences izpaušana.

Attiecībā uz valsts noslēpuma izpaušanu neesot gan domāts, ka Jaundžeikars būtu izpaudis kādu noslēpumu, līdz ar to presē esot parādījusies neprecīza informācija. Tomēr, pēc KNAB domām, Jaundžeikars ir uzkūdījis kādu valsts amatpersonu izpaust viņam valsts noslēpumu, norādīja advokāts. Bijušais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis gan tas neesot, kā iepriekš izskanējis medijos.

Pēc aģentūras BNS rīcībā esošās informācijas, tā varētu būt kāda cita KNAB amatpersona, taču to advokāts ne apstiprināja, ne noliedza.

Advokātam pieejamajos dokumentos nav norādīts precīzs laiks, kad iespējamie noziegumi notikuši, taču tas varētu būt 2009.gads. "Bija pieminēts 2009.gads. Kur viņi [KNAB] bija pusotru gadu, ir grūti komentēt," viņš atzina.

Rebenoks gan minēja, ka bijušais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis un Jaundžeikara partijas biedrs Ainārs Šlesers lietā nav minēti un fakti, kas pašlaik cirkulē presē, esot neprecīzi. Fakta, ka Jaundžeikars būtu brīdinājis Aināru Šleseru, šajā lietā nav, apgalvoja advokāts.

"Vismaz no tiem materiāliem, kas mums zināmi, gan Vilnītis, gan Šlesers šajā lietā nav pieminēti," piebilda advokāts.

Rebenoks arī pavēstīja, ka Jaundžeikara dzīvesvietā Limbažu novadā naktī no 1. uz 2.novembri veikta kratīšana, kurā KNAB atsavinājis mobilos telefonus un "bērnu datoru".

Advokātam nav zināms, vai šajā lietā ir vēl kāds aizturētais. "Tas mums nav zināms, taču, spriežot pēc apraksta, vajadzētu būt," norādīja advokāts.

Rebenokam nav arī zināms, kāpēc Jaundžeikaram izvēlēts šāds bargs drošības līdzeklis. Pilns tiesas lēmums būs pieejams tikai piektdien, un, visticamāk, septiņu dienu laikā lēmums tikšot pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.

Raženā auguma Jaundžeikars, tērpies tumšā uzvalkā un baltā kreklā, virsjaku pārmetis pār rokudzelžos saslēgtām rokām, maskās tērpto KNAB darbinieku pavadībā tika aizvests uz automašīnu. Viņš izskatījās neapmierināts ar tiesas lēmumu un uz žurnālistu jautājumiem vien izmeta: "Bez komentāriem."

Saskaņā ar likumu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, turklāt šim nodarījumam nav spiegošanas pazīmju, var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Savukārt par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.


KNAB Jaundžeikaru aizturēja trešdien.

Birojs pagaidām neizpauž, par ko tieši bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas deputāts Jaundžeikars aizturēts. KNAB vien apstiprina bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un atzīts par slepenu.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka Jaundžeikars, iespējams, aizturēts tāpēc, ka vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko viņam savukārt nodevis toreizējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!