Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ceturtdien nolēma apcietināt vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par ielaušanos AS "Latvijas Balzams" (LB) veikalā otrdien Vecrīgā notikušā grautiņa laikā, informēja advokāta palīgs Vilis Sruoģis.

Apcietinājums 1975.gadā dzimušajam bezdarbniekam Ingum Zaharčenokam piemērots kā drošības līdzeklis.

Pēc Sruoģa teiktā, minētajam vīrietim tiek inkriminēta arī policijas transporta bojāšana, taču viņš savu vainu neatzīstot. Aizdomās turamais nenoliedz, ka otrdienas vakarā bijis Vecrīgā, taču minēto nekārtību izraisīšanā viņš neesot piedalījies.

Zaharčenoks tiek turēts aizdomās par noziedzīga nodarījuma pastrādāšanu, kas kvalificējams pēc Krimināllikuma 225.panta - par masu nekārtību organizēšanu, ja tās saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem un par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, ja izraisītas iepriekšminētās sekas.

Saskaņā ar šo likuma pantu vainīgās personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem.

Kā norādīja Sruoģis, viņš kopīgi ar savu klientu apsver iespēju pārsūdzēt tiesas lēmumu par šodien piemēroto drošības līdzekli.

Policija Rīgas Centra rajona tiesai lūgs apcietināt vēl vairākas personas, kas aizturētas saistībā ar 13.janvāra nekārtībām. Ceturtdien tiesa visas dienas garumā paredzējusi vērtēt apcietinājuma nepieciešamību vēl vismaz sešām šajā sakarā aizturētajām personām.

Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis iepriekš informēja, ka saistībā ar sākto kriminālprocesu ir izveidota izmeklēšanas grupa 15 cilvēku sastāvā, lietu uzrauga trīs prokurori.

Lielākā daļa no pirmdien aizturētajiem 106 cilvēkiem vismaz uz laiku ir atbrīvoti, taču vēl joprojām izolatorā atrodas cilvēki, kuriem tiek inkriminēti konkrēti likumpārkāpumi. Galvenais ir noskaidrot šo cilvēku personības un viņu saistību ar nekārtībām, piebilda Ķuzis. Vairākiem aizturētajiem ir noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli, piemēram, par pretošanos policijas darbiniekiem un alkohola lietošanu sabiedriskā vietā.

Šī kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tiks vērtēta visu nekārtībās iesaistīto un aizturēto personu atbildība. Ķuzis pastāstīja, ka tagad tiks vākti visi pierādījumi, bet vēlāk pret konkrētu personu tiks izdalīts atsevišķs kriminālprocess un katra persona prokuratūrai kriminālvajāšanai tiks nodota atsevišķi.

Policija ir aicinājusi masu saziņas līdzekļus iesniegt nofilmētos un nofotografētos materiālus, lai rūpīgi tos izpētītu un mēģinātu noskaidrot visus grautiņā iesaistītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!