Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien nolēma apcietināt gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturēto uzņēmēju Māri Martinsonu, gan pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu.

Pēc tiesas sēdes ne pats Martinsons, ne viņa advokāti Didzis Vilemsons un Aivars Purmalis tiesas lēmumu nekomentēja.

Kā novēroja portāls "Delfi", pēc sēdes maskoti KNAB darbinieki aizveda rokudzelžos saslēgto Martinsonu un iesēdināja busiņā transportēšanai uz ieslodzījuma vietu.

Martinsons, ko KNAB otrdien aizturēja kriminālprocesā par "Rīgas satiksmes" (RS) iepirkumiem, trešdien dienas vidū tika konvojēts uz tiesu. Arī brīdī, kad viņu ieveda tiesas sēžu zālē, uzņēmējs atteicās sniegt jebkādus komentārus par viņa aizturēšanas iemesliem.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu, apcietinājums ir vienīgais drošības līdzeklis, kura piemērošanai nepieciešams tiesas lēmums, bet ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus var piemērot ar procesa virzītāja lēmumu.

Martinsonu KNAB aizturēja otrdien, un vēl trešdien no rīta puses uzņēmējs atradās KNAB telpās.

Tāpat trešdien tiesa lēma par to, vai piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu – Volkinšteinam. Pēc tiesas sēdes Volkinšteina advokāts lēmumu nekomentēja.

Saskaņā ar KNAB sniegto informāciju, novembrī sāktā kriminālprocesā saistībā ar RS veiktajiem iepirkumiem otrdien veiktas neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā 30 kratīšanas, un aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Polijas pretkorupcijas dienesta (CBA) paziņojumā teikts, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā. Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Paziņojumā arī skaidrots, ka kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros aģenti pie Poznaņas aizturējuši pilsētas sabiedriskā transporta ražošanas kompānijas valdes locekli, bet Varšavā vienu no kompānijas komercdirektoriem. Aizturētie nogādāti Poznaņas apgabala prokuratūrā, kur viņiem tiks izvirzītas apsūdzības korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, RS gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

Savukārt ar KNAB aizturēto uzņēmēju Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!