Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien, 10. maijā, nolēma apcietināt Drošības policijas (DP) aizturēto aktīvistu Vladimiru Lindermanu.

Lindermanu tiesas zālē ieveda caur zāles aizmugures durvīm.

Uz tiesas sēdi bija ieradies arī aptuveni 15 personu liels Lindermana atbalstītāju loks. Lindermanam atbalstu pauda nedaudz vairāk cilvēku nekā iepriekš aizturētajam un patlaban apcietinājumā esošajam Aleksandram Gapoņenko, novēroja portāls "Delfi".

Lindermana aizstāve advokāte Jeļena Kvjatkovska pēc tiesas sēdes žurnālistiem sacīja, ka pilns lēmuma teksts, kurā izklāstīta tiesas argumentācija, būs pieejams 24 stundu laikā, bet jau tagad zināms, ka lēmums noteikti tiks pārsūdzēts.

Kvjatkovskas ieskatā juridiskie argumenti, kurus izvirzīja procesa virzītājs, nav bijuši tādi, kas pamatotu apcietinājumu, bet to vērtēt varēs tikai iepazīstoties ar lēmumu, tāpat ir jāskatās, kāds būs augstākas instances tiesas vērtējums.

Kvjatkovska skaidroja, ka visas aizdomas pret Lindermanu ir saistītas ar viņa publiskajām runām, kas joprojām ir pieejamas un nav bloķētas internetā.

"Līdz ar to tas vēl jo vairāk padara mazliet nesaprotamu tiesas rīcību, piemērojot apcietinājumu, pie apstākļiem, kad aizdomas ir saistītas ar jau publiskiem izteikumiem," sacīja Kvjatkovska, piebilstot, ka Lindermans izteicis savu viedokli saistībā ar izglītības reformu par pāreju uz izglītību latviešu valodā un par viedokļa izteikšanu nesoda.

Vaicāta, vai viens no argumentiem apcietinājuma piemērošanai ir bijis arī trešdienas vakarpusē Maskavā notikušais uzbrukums Latvijas vēstniecībai, Kvjatkovska atbildēja apstiprinoši.

Viņa pauda, ka tas ir no likuma neizrietošs arguments, jo neviena persona nevar atbildēt par trešo personu darbībām, turklāt jāņem vērā, ka Lindermans bija aizturēts jau pirms incidenta, tāpēc nevar apgalvot, ka viņš pats kaut kādā veidā ir ar šīm darbībām saistīts.

Jau ziņots, ka Lindermans aizturēts kriminālprocesā pret bijušo Eiropas Parlamenta deputāti, partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) līderi Tatjanu Ždanoku par LKS un "Krievu skolu atbalsta štāba" rīkoto "Vislatvijas vecāku sapulci".

Lindermana aizstāve Jeļena Kvjatkovska iepriekš skaidroja, ka viņas aizstāvāmais aizturēts saistībā ar uzrunu pasākumā ar nosaukumu "Vislatvijas vecāku sapulce". Tajā Lindermans uzstājies pret izglītības krievu valodā likvidēšanu.

Viņa uzsvēra, ka viens no aizturēšanas priekšnosacījumiem ir aizdomas par likumpārkāpumu, taču šajā gadījumā ikkatrs varot noklausīties Lindermana teikto un dzirdēt, ka no juridiskā viedokļa nekāds pārkāpums neesot izdarīts.

Drošības policija (DP) iepriekš izplatīja paziņojumu presei, kurā informēja, ka DP ir aizturējusi vienu personu šajā 18.aprīlī sāktajā kriminālprocesā. Saistībā ar sākto kriminālprocesu un personas aizturēšanu tiek veikta arī sankcionēta kratīšana ar personu saistītā objektā.

Jau vēstīts, ka Ždanokai 18. aprīlī sāktajā kriminālprocesā ir piemērots statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess. Saskaņā ar likumu, ja sāktā kriminālprocesā iegūtas ziņas, ka, iespējams, konkrēta persona izdarījusi izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, tā iegūst tādas personas statusu, pret kuru sākts kriminālprocess. Nopietnāku statusu, proti, aizdomās turētā statusu, piemēro, ja pierādījumu kopums dod pamatu procesa virzītāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgu nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrētā persona.

18. aprīlī DP ir sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31. martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja LKS, norāda DP.

Kriminālprocess sākts pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, par kuriem kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma desmitajā nodaļā "Par noziegumiem pret valsti", kā arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm. DP kriminālprocess sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm".

Sāktajā kriminālprocesā DP vērtēs arī iespējamas prettiesiskas darbības 1. maijā Rīgā notikušā gājiena laikā, kuru arī organizēja LKS pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!