Foto: DELFI

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn 23. decembrī atcēlusi un par prettiesisku atzinusi Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa (PP) rājienu Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoram Vitālijam Reinbaham, kā arī noteica no Rīgas pilsētas pašvaldības piedzīt ar tiesvedību saistītos izdevumus, portālu "Delfi" informēja Reinbahs.

Rājiens tika izteikts pagājušā gada aprīlī un ir saistīts ar iepirkumu par Salu tilta kompleksa 2. kārtas izbūvi.

Kā skaidro Reinbahs, 2020. gadā Satiksmes departaments uzsāka rīkot atklātu konkursu "Salu tilta kompleksa 2. kārtas pārvada, tuneļa pārbūve un uzbrauktuves/nobrauktuves izbūve". Pēc pilnsabiedrības "ACB&TILTS" sūdzību saņemšanas Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nolēma atcelt iepirkuma rezultātu un uzdeva departamentam novērst konstatētās nepilnības, atkārtoti izvērtējot iepirkumā iesniegtos piedāvājumus.

Nepilnības tika novērstas un līgums ar piegādātāju parakstīts 2021. gada martā. Rīgas domes vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) pieprasījis Reinbaham skaidrot iepirkuma procesā iesaistīto personu darbības izvērtējumu.

Skaidrojumā Reinbahs norādījis, ka Satiksmes departamenta Iepirkumu komisija ir novērsusi IUB lēmumā norādītās nepilnības, atkārtoti izvērtējot pretendentu iesniegtos piedāvājumu un izraugoties pretendentu, ar kuru noslēgts līgums. Tāpat neesot konstatēti zaudējumi pašvaldības budžetam, tāpēc neesot nepieciešams vērtēt darbinieku atbildību.

Pēcāk Ķirsis aicinājis Reinbahu skaidrot savas rīcības motīvus – bezdarbību, neveicot lietā iesaistīto iestādes darbinieku atbildības izvērtēšanu. Reinbahs atbildē norādījis, ka viņa kā departamenta direktora iejaukšanās komisijas darbībā un lēmumu pieņemšanā nav pieļaujama. Turklāt IUB nevienā no saviem lēmumiem attiecībā uz minēto iepirkuma procedūru nekonstatēja prettiesisku rīcību Satiksmes departamenta Iepirkumu komisijas locekļu darbībā.

Pērn aprīlī Staķis Reinbaham izteicis rājienu par darba kārtības pārkāpšanu. Tiesa decembrī to ir atcēlusi un atzinusi par prettiesisku, kā arī noteikusi no Rīgas pilsētas pašvaldības piedzīt ar tiesvedību saistītos izdevumus.

Jau ziņots, ka Rīgas dome septembrī lēma Reinbahu atbrīvot no Satiksmes departamenta direktora amata gadījumā, ja kaut vienā no pašvaldības iesniegtajiem prasības pieteikumiem par darba līguma izbeigšanu tiesa pieņems domei labvēlīgu spriedumu un tas stāsies spēkā.

Ziņots, ka Reinbahs atstādināts no amata saistībā ar vairākiem pārkāpumiem.

Kā domes sēdē ziņoja Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieks Māris Knoks, pret Reinbahu ir uzsāktas trīs disciplinārlietas, kuru laikā atklāti būtiski pārkāpumi, tāpēc divreiz darba līgums Reinbaham tika uzteikts. Likums prasa šādu lēmumu saskaņot ar arodbiedrību, bet tā šim lēmumam piekrišanu nav devusi.

Tāpēc atbilstoši darba likumam, darba devējam ir pienākums vērsties tiesā, ko pašvaldība ir izdarījusi, kur iesniegti divi prasības pieteikumi, domes sēdē apliecināja Knoks.

Viena disciplinārlieta Reinbaham ir par ilgstošu lēmuma nepildīšanu, kā arī par fiktīvas nodarbinātības organizēšanu – Reinbaha pakļautībā strādājis jurists, taču vairāk nekā 18 mēnešu garumā nav bijuši pierādījumi, ka viņš faktiski ir strādājis.

Tā kā alga viņam tika maksāta, pašvaldība arī apsvērs iespēju vērsties Valsts policijā (VP), lai izvērtētu Reinbaha kriminālatbildību, nodarot pašvaldībai zaudējumus vairāk nekā 23 000 eiro apmērā.

Trešā disciplinārlieta pret Reinbahu tika ierosināta par viņa dalību "Spried ar Delfi". Kā domes sēdē klāstīja Knoks, tolaik Reinbahs jau bija atstādināts, kas aizliedza viņam pildīt amata pienākumus un publiski pārstāvēt iestādes intereses, taču uzlika par pienākumu būt sasniedzamam darba devējam, taču to viņš neesot ievērojis.

Bez disciplinārlietām viņam pēdējos divos gados arī piemēroti divi rājieni.

Kā norādīja Knoks, pašvaldībā tika saņemts arī arodbiedrības viedoklis par Reinbaha atstādināšanu, taču tas bijis "viena rindiņa, ka nepiekrīt darba līguma uzteikumiem", kā arī vēstuli parakstījis pats Reinbahs, jo viņš ir arodbiedrības amatpersona.

Jau ziņots, ka šā gada 26. maijā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) atstādināja Reinbahu no amata aizdomās par fiktīvu nostrādināšanu departamentā, pašvaldības mantas izšķērdēšanu un interešu konflikta situāciju.

Savukārt Reinbahs pauda viedokli, ka atstādināšana no amata ir ilgstoši plānota izrēķināšanās, izmantojot visus iespējamos līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!