Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa pirmdien, 17. septembrī, bija paredzējusi pārskatīt krimināllietā aizdomās par seksuālu vardarbību un cilvēktirdzniecību aizturētajam katoļu priesterim Pāvelam Zeiļam noteikto drošības līdzekli – apcietinājumu. Tiesas sēde tika atlikta līdz 21. septembrim pulksten 14 apsūdzētā neierašanās dēļ.

Pēc tiesas sēdes Zeiļas advokāts Kārlis Zunde uz žurnālistu jautājumiem atbildēt atteicās.

Pagājušajā nedēļā Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis aģentūrai LETA apgalvoja, ka Zeiļa no apcietinājuma vietas nogādāts slimnīcā. Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, Zeiļa pagājušajā nedēļā nogādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, kur viņam veikta operācija. Pirmdienas, 17. septembra, rītā Zeiļa vēl bijis slimnīcā, liecina "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Zeiļa iepriekš ar advokāta starpniecību viņam izvirzītās apsūdzības noliedza.

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs iepriekš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto" sacīja, ka ir ļoti liela varbūtība, ka "tā ir viltus apsūdzība, ka tur ir kāda, kā es teicu, materiāla ieinteresētība vai kaut kāda cita manipulācija apakšā, lai dabūtu kādu materiālu labumu vai kādu citu. Piemēram, kā mēdz teikt, izsistu kompensāciju". Kompensāciju, iespējams, varētu tikt mēģināts šādā veidā panākt "no apsūdzētā puses vai no baznīcas puses".

"Delfi" jau rakstīja, ka augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

ONAP izmeklētāji 29. augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus. Diviem vīriešiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet trešajam – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, otra lietā aizturētā persona ir nu jau bijušais sociālā aprūpes centra (SAC) "Rīga" filiāles aprūpētājs. Atšķirībā no garīdznieka un trešā krimināllietā iesaistītā, aprūpētājam tiesa iepriekš nebija piemērojusi visbargāko iespējamo drošības līdzekli – apcietinājumu. Vīrietis darbu šajā SAC "Rīga" filiālē jau ir atstājis, pārtraucot darba attiecības pēc paša vēlēšanās. Pēc policijas vēstītā, trešais lietā aizturētais un apcietinātais vīrietis ir bezdarbnieks.

Likumsargu līdzšinējā izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka, iespējams, viens aizdomās turētais piegādājis cietušo vīrieti garīgās konfesijas pārstāvim seksuālu vajadzību apmierināšanai, bet garīgās konfesijas pārstāvis par to maksājis.

Policija garīdzniekam inkriminē vairāk nekā vienu epizodi un patlaban izmeklēšanā skaidro, vai iepriekšminētā shēma pielietota ilgstošā laika periodā.

Tāpat policija sola izmeklēšanā pārbaudīt, vai līdzīgi iespējamie noziegumi izdarīti arī pret citām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!