Foto: Publicitātes foto
Jelgavas tiesa šodien attaisnoja atstādināto Jelgavas pilsētas slimnīcas vadītāju Andri Ķipuru, kurš tika apsūdzēts iespējamās nelikumībās saistībā ar medicīnas aprīkojuma iegādi.

Tiesa atzina par nevainīgiem un attaisnoja arī lietā iesaistīto Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītāju Edmundu Kalniņu, SIA "Digiteks" valdes priekšsēdētāju Andi Gulbi un SIA "Digiteks" valdes locekli Jāni Kramenu.

Tiesa informēja, ka līdztekus spriedumam pieņēmusi blakuslēmumu par problemātiku kriminālprocesā, ko nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai un citām iestādēm.

Pilns spriedums būs pieejams no 9.februāra, pieļaujot šī termiņa pagarinājumu. Spriedums pārsūdzams 10 dienu laikā.

Pēc tiesas sēdes Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Pāvels Sondors komentēja, ka apsūdzības un tiesas attieksme pret pierādījumiem izrādījusies tik atšķirīga, ka prokuratūra ir noskaņota pārsūdzēt lietu, taču konkrētāk par to lemšot pēc iepazīšanās ar pilna sprieduma saturu.

Par tiesas blakuslēmumu prokurors skaidroja, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, tas varētu būt saistīts ar tiesas konstatētām nepilnībām kratīšanā izņemto priekšmetu klāstā, kas gan neesot saistīts ar pašu apsūdzību. Pastāvot iespēja, ka tiesa norādījusi uz vēl kādām nepilnībām, taču pilns blakuslēmuma saturs viņam pagaidām nav zināms, tāpēc nespējot to komentēt.

Ķipurs pēc tiesas sēdes pauda, ka ir apmierināts ar spriedumu, jo tajā apstiprinājies viņa nevainīgums, jo godprātīgi nevarot pierādīt to, kas nav noticis. Iepriekš viņš komentēja, ka uzskata šo lietu par safabricētu vēršanos pret viņu.

Tiesa spriedumā nolēmusi arī izbeigt procesu par piespiedu līdzekļu piemērošanu SIA "Digiteks".

Kā ziņots, apsūdzība korupcijā bija celta SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" patlaban atstādinātajam valdes loceklim Ķipuram un šīs slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītājam Kalniņam par kukuļa saņemšanu un SIA "Digiteks" vadītājiem Gulbim un Kramenam par kukuļa nodošanu.

Šīs darbības saskaņā ar apsūdzību saistītas ar diviem iepirkumiem - 160 funkcionālo gultu un 20 ratiņkrēslu iegādi 2010.gadā un sonoskopa iegādi 2011.gadā, kuru piegādātāja bija šajos konkursos uzvarējusī SIA "Digiteks".

Visi četri apsūdzētie neatzina savu vainu, turklāt vairāki no viņiem, atbildot uz tiesas jautājumu, vai apsūdzība ir saprotama, uzsvēra, ka saprotams ir nolasītais teksts, taču ne tā būtība, jo apsūdzībā paustie secinājumi neesot saprotami.

Iepriekš sēdē tika noskaidrots, ka aizdomas par korupcijas iespējamību radušās Veselības ministrijas Veselības inspekcijas Ārstniecības iestāžu kontroles nodaļas darbiniekiem, pārbaudot iegādātās gultas, un Veselības inspekcija par savām aizdomām informēja KNAB.

Aizstāvība šīs aizdomas apšauba kā pārspīlējumus, minot, ka tāda paša modeļa gultas Latvijā ir vēl piecās sešās slimnīcās, kur tās lieliski kalpojot un nav apstrīdēta to iegāde vai atbilstība dokumentiem.

Saskaņā ar apsūdzību divi SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" pārstāvji prettiesiski pieņēma atlīdzību no diviem uzņēmuma "Digiteks" atbildīgajiem darbiniekiem kopumā 2300 latu apmērā saistībā ar medicīnas aprīkojuma iegādi slimnīcas vajadzībām. Jelgavas slimnīcas valdes loceklis no uzņēmējiem trīs reizes pieņēma kukuli 2000 latu apmērā, savukārt slimnīcas nodaļas vadītājs - 300 latu apmērā, iepriekš informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Jelgavas slimnīcas valdes loceklis saukts pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas. Jelgavas slimnīcas nodaļas vadītājs pie kriminālatbildības saukts par prettiesiska labuma pieņemšanu. Abi uzņēmēji apsūdzēti par līdzdalību pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un pārsniegšanā, kukuļdošanu, tirgošanos ar ietekmi un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tāpat lietas gaitā sākts un tiesai nodots process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai - uzņēmumam "Digiteks". Kriminālprocesā savāktie pierādījumi norāda uz to, ka "Digiteks" ieguva tiesības noslēgt līgumus ar Jelgavas pilsētas slimnīcu un, veicot darījumus par iepirkumiem, slimnīcas vajadzībām ieguva arī naudas līdzekļus par piegādātajām precēm, uzskata prokuratūra.

Ķipurs noraida jebkādas aizdomas par kukuļa pieņemšanu, bet iepriekš atzina, ka pievēris acis uz formālām nepilnībām iepirkuma piedāvājumā, lai neizšķērdētu līdzekļus un ietaupītu ap 30 000 latu.

Šodien Jelgavas tiesa arī skatīs citu krimināllietu pret atstādināto Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes locekli Andri Ķipuru, kurš tiek apsūdzēts par varbūtēju līdzdalību fiktīvu medicīnas dokumentu noformēšanā, lai cits apsūdzētais atgūtu kompensāciju par neizmantotām lidmašīnas biļetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!