Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta otrdien "Bankas Baltija" krimināllietā atzina par vainīgiem bijušo bankas uzraudzības padomes priekšsēdētāju Aleksandru Laventu un bijušo bankas prezidentu Tāli Freimani. Tiesa attaisnoja bijušo SIA "Birojs L&A" direktoru Alvi Līdumu.
AT sprieduma paziņošana "Banka Baltija" lietā

Laventam piespriests septiņu gadu un septiņu mēnešu ilgs cietumsods, Freimanim – piecu gadu un sešu mēnešu ilgs cietumsods. Taču notiesātajiem nebūs jāizcieš sods, jo tas ir izciests jau iepriekš.

No Laventa par labu "Latvijas Kuģniecībai" tiesa piedzina 12,3 miljonus latu, bet par labu "Latvenergo" – aptuveni astoņus miljonus latu. Tāpat tiesa atcēlusi iepriekš Laventam noteikto mantas konfiskāciju, bet noteica ierobežojumu – nodarboties ar uzņēmējdarbību piecu gadu laikā.

Tiesa arī noteica Freimanis aizliegumu nodarboties ar uzņēmējdarbību trīs gadu laikā. Līdz spriedums stāsies spēkā, Freimanim arī noteikts aizliegums izbraukt no valsts.

Pilns tiesas spriedums būs pieejams nākamā gada 1.jūlijā, jo lieta ir ļoti apjomīga.

Līduma advokāts pēc sprieduma žurnālistiem sacīja, ka "mēs ar Līdumu esam vinnējuši".

Freimaņa advokāte Valentīna Oļhova pēc sprieduma žurnālistiem sacīja, ka ir pārliecināta par to, ka lieta tiks izskatīta kasācijas kārtībā. Viņa pieļāvusi, ka prokurors nebūs apmierināts ar tiesas spriedumu, jo viens apsūdzētājs ir attaisnots, bet diviem ir noņemta daļa apsūdzību. "Es pati biju pārsteigta," sacīja Oļhova.

Lavents nebija ieradies uz tiesas sprieduma paziņošanu slimības dēļ.

Prokurors Juris Pēda otrdien pauda neapmierinātību ar tiesas lēmumu attaisnot Līdumu. Prokurors uzsvēra, ka iepriekšējās instances tiesa, uzklausot apmēram 100 lieciniekus, uzskatīja, ka Līduma vaina ir pierādīta, bet Augstākā tiesa, neuzklausot visus lieciniekus, nolēma viņu attaisnot.

Prokurors nepiekrita advokātu paustajam, ka šis spriedums ir labvēlīgāks apsūdzētajiem, jo gan Lavents, gan Freimanis tomēr ir notiesāti. Prokurors žurnālistiem atzina, ka nevienam no notiesātājiem nebūs jāizcieš cietumsods, jo viņi jau to ir izdarījuši iepriekš. Par kasācijas sūdzību prokurors lems pēc iepazīšanas ar pilnu sprieduma tekstu.

Laventam soda ieciešanas laikā ieskaiti gan mājas arestā, gan slimnīcā pavadītie gadi, gan apcietinājums, ko viņš pavadījis cietumā. Tāpat Freimanim ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks.

Tiesas spriedumu otrdien klausījās arī daži "Bankas Baltijas" noguldītāji. Viena no noguldītājiem, žurnālistiem pirms sprieduma sacīja, ka visus šos 12 gadus, kopš šī lieta tiek iztiesāta, viņa ir nākusi uz tiesu. Viņa gan paudusi pārliecību, ka uz apsūdzēto sola nesēž īstie vainīgie.

Prokurors Juris Pēda iepriekš Laventam lūdza piemērot 13 gadu brīvības atņemšanu, bet Freimanim - deviņu gadu cietumsodu. Kā papildu sodus abiem prokurors prasīja piemērot mantas konfiskāciju un aizliegumu piecus gadus nodarboties ar uzņēmējdarbību. Savukārt Līdumam prokurors prasīja piespriest sešu gadu brīvības atņemšanu, konfiscējot mantu.

Jau ziņots, ka 2005.gada 6.maijā Rīgas apgabaltiesa Laventam piesprieda septiņu gadu un septiņu mēnešu brīvības atņemšanu. Tiesa atzina Laventu par vainīgu gandrīz visās apsūdzības epizodēs. Kā papildu sodu tiesa noteica arī mantas konfiskāciju.

Bijušajam BB prezidentam Freimanim tiesa piesprieda sešu gadu brīvības atņemšanu, bet trešajam lietā apsūdzētajam - Līdumam - trīs gadu un trīs mēnešu brīvības atņemšanu. Freimanim un Līdumam arī noteikta mantas konfiskācija.

Protestu pret spriedumu iesniedza Juris Pēda, kurš uzskata, ka tiesa nepamatoti attaisnojusi Laventu un Freimani apsūdzībā par kaitniecību, kā arī noteikusi nepamatoti mīkstu sodu visiem trim tiesājamiem.

Šis bija jau otrais apgabaltiesas spriedums BB lietā. Iepriekš apgabaltiesa BB krimināllietu skatīja ilgāk nekā četrus gadus, un tai nomainījās trīs tiesneši. Krimināllietu visbeidzot izskatīja tiesnese Ināra Šteinerte, kuras vadībā tiesa Laventam piesprieda deviņu gadu brīvības atņemšanu, Freimanim - sešu gadu brīvības atņemšanu, bet Līdumam - trīs gadu un trīs mēnešu brīvības atņemšanu.

Pēc sprieduma pasludināšanas Lavents iesniedza sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kas atzina, ka pārkāptas viņa tiesības pēc vairākiem cilvēktiesību konvencijas pantiem. Pēc ECT sprieduma paziņošanas AT Senāts nolēma nodot BB krimināllietu atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā.

Rīgas apgabaltiesa apturēja tiesvedību BB likvidatoru prasībā pret Latvijas Banku par 185,6 miljonu latu piedziņu līdz brīdim, kad AT pabeigs skatīt krimināllietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!