Foto: LETA
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien apmierināja apsūdzētā, bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieka Armanda Zeihmaņa advokāta lūgumu krimināllietas materiāliem pievienot dokumentu, kurā teikts, ka nav ticis izdots rīkojums par Zaihmaņa ārštata padomnieka pilnvaru pildīšanu.

Rīgas domei (RD) dokumentu pieprasījis bija pats Zeihmanis. Prokurore tiesā minēja, ka lietas materiālos ir cits RD dokuments, kas savukārt apliecina, ka Zeihmanis ir pildījis toreizējā Rīgas pašvaldības priekšsēdētāja Gundara Bojāra ārštata padomnieka pienākumus. Šī iemesla dēļ prokurore iebilda pret dokumenta pievienošanu lietas materiāliem.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai LETA pauda nostāju, ka prokurore tiesu ar šādu apgalvojumu nedaudz maldinājusi, jo lietas materiālos šāda dokumenta neesot. Krimināllietas materiālos neesot neviena rīkojuma ne par apsūdzētā Leonarda Teņa, ne Zeihmaņa iecelšanu par toreizējā Rīgas mēra Bojāra padomniekiem.

LETA jau ziņoja, ka šodien tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas lietā bijušais Rīgas domes (RD) Finanšu departamenta direktors Raimonds Krūmiņš liecināja, ka no "EvoBus GmbH" pilnvarotā vienīgā pārstāvja Baltijā "SIA Silverstar" pārstāvja Uģa Ciņa esot pieprasīts nelikumīgs maksājums, lai varētu pabeigt autobusu piegādi.

Krūmiņš liecināja, ka neformālās sarunās Cinis viņam "kratījis sirdi", norādot, ka no viņa uzņēmuma par autobusa piegādes pabeigšanu tiek prasīts maksājums. Turklāt maksājums esot bijis neadekvāti liels - konkrēta summa neesot minēta, taču, spriežot, ka "SIA Silverstar" nav bijis spējīgs šādu summu samaksāt, tie bijuši vairāki simti tūkstoši latu.

Kā liecināja Krūmiņš, prasītājs esot bijusi "jaunā vara", taču, sarunājoties ar Krūmiņu, Cinis bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieku un kādreizējo SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieku Leonardu Teni nav minējis.

Krūmiņš liecināja, ka gadījumā, ja prasītā summa netiks samaksāta, autobusi tiktu atzīti par neatbilstīgiem izvirzītajiem kritērijiem.

Jau ziņots, ka pārējie uz apsūdzēto sola sēdošie - toreizējā Rīgas mēra padomnieks Leonards Tenis, Zeihmaņa sieva Vita Zeihmane, kā arī Agris Koroševskis un uzņēmējs Sergejs Zambers - savu vainu noziegumos neatzina.

"Daimler" kukuļošanas lieta ir viens no apjomīgākajiem KNAB sāktajiem kriminālprocesiem biroja pastāvēšanas vēsturē, turklāt saistībā ar KNAB atklātajiem noziegumiem tika sākti kriminālprocesi arī vairākās ārvalstīs.

"Daimler" starptautiskās kukuļošanas lietā ASV izmeklētāji 2010.gada sākumā publiskoja materiālus, kas liecināja, ka Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos "Daimler" ražotos "Mercedes Benz" autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai RS izmanto joprojām.

Toreiz Latvijas gadījumā kriminālprocess tika sākts uz aizdomu pamata par to, ka autoražotāja "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstinājušas iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguvušas līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!