Foto: LETA
Tiesai tā dēvētajā "digitālās televīzijas" krimināllietā kārtējo reizi neizdevās dzirdēt bijušā premjera Andra Šķēles (TP) liecības, jo veselības problēmu dēļ sēdē nevarēja piedalīties viens no apsūdzētajiem, bijušā Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra (DLRTC) vadītājs Māris Pauders.

Jau iepriekš tiesas sēdi atlika, jo Pauders bija ievietots Rīgas psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Lai arī otrdien Pauders tiesā ieradās un sacīja: "Esmu izārstēts," viņa aizstāvis Saulvedis Vārpiņš aicināja tiesu sēdi atlikt, sakot, ka viņa klients vēl ir zāļu ietekmē. Tāpat Vārpiņš rosināja Paudera veselības problēmu dēļ lietu skatīt slēgtā sēdē, norādot, ka tiks apspriestas intīmas Paudera dzīves detaļas.

Pret advokāta lūgumiem asi iebilda prokurors Edvīns Piliksers, uzsverot, ka šī krimināllieta nav par kādas personas intīmās dzīves detaļām, tāpēc slēgtā tiesas sēdē tā nebūtu jāskata. Tāpat prokurors uzsvēra, ka Pauders tiesas sēdē ieradies un viņa slimības lapa ir slēgta. Piliksers aicināja Vārpiņu nespriedelēt par medicīniskajiem jautājumiem, jo tie nav advokāta kompetencē.

Pēc advokāta un prokurora diskusijas viedokli vēlējās izteikt arī Pauders. "No tām zālēm, kas man ir sadotas, es jūtas kā vatē, kā zombijs uz citas planētas," tiesai sacīja Pauders. "Man prātā ir tikai viena doma – nokrist uz grīdas un aizmigt," sacīja apsūdzētais, atzīstot, ka "jūtas bremzēts".

Pēc šiem bijušā DLRTC vadītāja izteikumiem tiesa nolēma līdz ceturtdienai lietas izskatīšanu atlikt, izsniedzot pavēsti arī Šķēlem ierasties uz nākamo tiesas sēdi.

Jau ziņots, ka jūnija vidū tiesa nolēma kā liecinieku pieaicināt Šķēli. Šādu lūgumu tiesas sēdē iepriekš izteica Piliksers, uzsverot, ka Šķēles liecības ir svarīgi dzirdēt, jo krimināllietas materiāliem ir pievienotas Gērnsijas salas uzņēmēja Maikla Neila liecības, kurās bez lietā jau apsūdzētajiem Harija Krongorna un Jāņa Lozes figurē arī bijušā premjera vārds.

Tā dēvētās "digitālās TV lietā" atklātībā nāca lietas materiāli, kuros ir arī Gērnsijas uzņēmumu administrēšanas kompānijas "Guernsey International Trustees" pārstāvja Maikla Neigla sastādīts tikšanās protokols, kas liecina, ka viņš 2003.gadā ticies ar Jāni Lozi un Hariju Krongornu pēc advokāta iepriekšēja lūguma. Loze un Krongorns kopā ar AS, kā protokolā tiek saīsināts Šķēle, apmeklējuši Gērnsiju saistībā ar "The Yew Tree Trust" (YT) dibināšanu, teikts dokumentos. YT patiesā labuma guvējas, pēc protokolā teiktā, bijušas Šķēles meitas un bijusī sieva.

Šķēle toreiz atzina savu saistību ar YT un to, ka patiesā labuma guvēji no tresta ir viņa ģimene, taču noliedza, ka tas būtu saistīts ar "Kempmayer", kā arī atteicās plašāk komentēt jautājumus saistībā ar šo trestu.

No Gērnsijas atceļojušajos dokumentos figurē arī Šķēles bijušais padomnieks Jurģis Liepnieks un bijušais "Kempmayer" valdes loceklis Andrejs Zabeckis, kuri abi ir apsūdzēti minētajā digitalizācijas lietā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka krimināllieta, kurā uz apsūdzēto sola sēž 20 personas, tiesai nodota 2007.gadā. Kopumā lieta ir apkopota 59 sējumos.

Digitālās televīzijas lieta ir saistīta ar Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra (DLRTC) un "Kempmayer" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un uz Latviju nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonos latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!